Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Pas op de plaats voor biggenmarkt

De biggenmarkt verloopt behoorlijk rustig en dat is terug te zien in de prijzen. De prijsstijgingen van de voorbije weken zijn een halt toegeroepen.

Handelaren verwachten niet dat de prijzen snel verder zullen stijgen. Het aanbod aan biggen is wat ruimer dan in de voorbije weken, terwijl de vraag juist wat afneemt.

Handelaar: biggen op vrije markt veel goedkoper

Dat drukt de prijzen, maar tot verlagingen leidt dit nog niet. Onbegrijpelijk, vindt varkenshandelaar Dirk de Wit. In plaats van een stabiele notering had hij liever een daling gezien van de biggenprijs. Volgens De Wit moeten de prijzen worden bepaald op basis van de markt. De handelaar vindt de biggen veel te duur en hij ziet de dieren op de vrije markt veel goedkoper worden, soms tot wel €4 per big.

Stroeve export naar Oost-Europa

Door de hoge biggenprijs loopt ook de export van biggen naar landen in Oost-Europa stroef. Exporteurs kunnen de biggen niet kwijt. Mesters in Polen zien de opbrengsten teruglopen en stellen het opleggen van de dieren uit in de hoop dat ze goedkoper worden.

Voorlopig staat de DCA BestPigletPrice op €40 per big en komt Vion uit op €40,50 per big. In Duitsland staat de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo op €42 per big. De lagere varkensprijzen en het toenemende aanbod zetten de biggenprijzen echter wel onder druk.

Prognose: biggenprijs onder druk.


Laatste reacties

 • gag

  dirk de wit moet niet kletsen hij praat over ondereindbiggen
  echte kwaliteitsbiggen voor de duitse markt heeft hij niet.
  bij ons zijn ze niet aan te slepen

 • Dirkdewit

 • John*

  voor lui als dirk de wit is het helemaal niet van belang dat wij de kwaliteit omhoogbrengen.. laat hem maar zijn dirk de wit prijs publiceren dan.

Of registreer je om te kunnen reageren.