Varkenshouderij

Achtergrond 1868 x bekeken

Nederlandse varkensprijs zakt, Duitsland stabiel

Het verschil tussen de Nederlandse en Duitse varkensprijs loopt op. Moeizame vleesverkopen zetten de markt onder druk. De biggenprijzen blijven stabiel.

De varkensmarkt kent, net als vorige week, twee gezichten. In Nederland lijken de prijzen geen stand te kunnen houden, terwijl in Duitsland opnieuw stabiele prijzen worden verwacht. Langzaam lopen de verschillen tussen de Nederlandse en Duitse prijzen in zowel de varkens- als biggenmarkt op.

Moeizame vleeshandel

Grote boosdoener in de Nederlandse varkensmarkt is de moeizame vleeshandel. De marges op de verschillende varkensvleesproducten lopen ook deze week verder terug en dat drukt de varkensprijzen naar beneden. Bovendien is het aanbod aan slachtrijpe varkens wat groter en de dieren worden wat zwaarder geleverd dan in de voorbije weken. Dat helpt de varkensprijzen niet omhoog.

Voor het weekend zakte de DCA Beursprijs met 3 cent naar €1,20 per kilo geslacht gewicht. Vion verlaagde zijn varkensprijs maandagmiddag met 2 cent naar €1,25 per kilo en is daarmee terug op het prijsniveau van begin dit jaar. De prijsstijgingen van januari zijn in twee weken tijd verdwenen als sneeuw voor de zon.

Duitsland heeft net zoals Nederland te maken met een moeizame handel in varkensvlees. De marges lopen ook bij onze oosterburen terug, maar tot lagere varkensprijzen leidde dit vorige week niet. Varkenshouderijorganisatie ISN gaat ook deze week uit van een onveranderde marktsituatie en een stabiele varkensprijs. De vraag naar slachtrijpe varkens in Duitsland is goed te noemen.

In de Europese varkensprijsvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN is te zien dat alleen in Spanje en Frankrijk de varkensprijzen stijgen. Daarnaast blijkt dat het verschil tussen de Nederlandse en Duitse varkensprijzen steeds groter wordt. De Nederlandse prijs zakt opnieuw en staat nu op €1,139 per kilo geslacht gewicht, terwijl de Duitse notering blijft staan op €1,256 per kilo. Het verschil is in twee weken tijd opgelopen van 6,9 cent naar 11,7 cent per kilo.

Biggenmarkt loopt stroever

De biggenmarkt lijkt nu definitief een pas op de plaats te maken. Het aanbod aan biggen is nog altijd niet ruim, maar het uitblijven van rendement voor de mesters zorgt voor een rem op de vraag naar biggen. De biggenmarkt loopt stroever dan in de voorbije weken.

Tot prijsverlagingen leidt dit echter niet. De DCA BestPigletPrice noteerde voor de tweede week op rij stabiel op €39,00 per big. Ook de Boerenbiggenprijs kwam niet van zijn plek en staat nog altijd op €47,00 per big. De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo staat op €41,00 per big. De verwachting is dat die prijs ook deze week nog een lichte stijging laat zien. Ook elders in Europa zijn stijgende biggenprijzen te zien. In Spanje en Italië lopen de prijzen verder op.

Of registreer je om te kunnen reageren.