Varkenshouderij

Achtergrond

'Constante vraag is hele geruststelling'

Na jaren investeren in de productie van kwaliteitsbiggen, plukken de broers Van der Velden daar nu de vruchten van. 'Er is de afgelopen twee jaren constant vraag naar onze biggen.'

"De afgelopen twee jaren is er constant vraag geweest naar onze biggen. Een hele geruststelling." Dat vertelde Maarten van der Velden woensdagavond, tijdens een thema-avond van Pig business. Van der Velden is samen met zijn broer Leon eigenaar van Vevar. Ze produceren Piétrain-biggen voor de Duitse vleesvarkenshouder en fokken 'Deense' zeugen voor hun eigen vermeerderingsbedrijven en collega-zeugenhouders.

'Contact met Duitse vleesvarkenshouder lastig'

Sinds 1999 gaan alle Vevar-biggen naar Duitsland. Via Vion Einbeck en handelsbedrijf Venneker komen de biggen bij 14 vaste mesters terecht. Maarten van der Velden vertelde dat hij het onderhouden van het contact met de Duitse vleesvarkenshouder ervaart als het lastigste van de biggenexport. Hij wil klachten van de vleesvarkenshouders in de kiem smoren, maar zolang het goed draait in de vleesvarkensstal hoort hij niks van zijn mesters. "Als je niks hoort dan ga er maar vanuit dat het goed is, krijg ik dan te horen."

De biggenfokker is niettemin wel eens bang dat zijn afnemer al een andere leverancier heeft, voordat hij een eventuele klacht kan wegnemen. Anderzijds loopt het de afgelopen jaren goed en zijn alle mester gebleven. De groei van de nakomelingen van de DanAvl-zeug maal vleesrijke PIC 408-Piétrain-eindbeer zit op 887 gram per dag, vertelt Van der Velden. De uitval in de meststal is 1,6% en de karkassen scoren 0,992 indexpunt per kilo geslacht-gewicht in de AutoFom-classificatie.

Ongrijpbare klachten bij Vevar

Het gaat niet altijd goed bij Vevar. In 2011 kwamen er veel ongrijpbare klachten met betrekking tot de diergezondheid en genetica van de biggen. Toen is besloten met Deense zeugen te werken. Ze willen niet dat de mester zich aanpast om hun biggen goed te kunnen mesten, maar willen biggen leveren waar de mester zonder gebruiksaanwijzing mee uit de voeten kan.

Op twee bedrijven heeft Vevar samen 3.800 vermeerderingszeugen. De biggenopfok doen ze in Duitsland. Daar is een opfokstal met 15.000 plaatsen. De eerste twee weken van de opfok doen ze vanaf deze week in Nederland. De gespeende biggen zitten 8 uur in de auto naar de Duitse stal. Ze vreten dan een dag niet. Dat gaat ten koste van de biggezondheid en leidt tot meer diarree bij de biggen.

Biggen eerste twee weken in Nederland

Er wordt op 26 dagen gespeend. De biggen blijven nu de eerste twee weken in Nederland en krijgen warme brij. De brij wordt afgebouwd in de tweede week en vervangen door droogvoer, zodat de biggen probleemloos doorvreten in hun Duitse stal. In Nederland zitten de biggen op 0,2 vierkante meter per dier, in Duitsland is dat het dubbele.

Of registreer je om te kunnen reageren.