Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenprijs voelt druk varkensmarkt

De biggenmarkt staat ook deze week onder druk. Het aanbod aan biggen neemt week na week toe, terwijl het enthousiasme om de dieren op te leggen minder groot wordt.

De druk op de biggenmarkt komt vanuit de varkensmarkt. Daar zijn nog altijd lage prijzen te zien. Handelaren geven aan dat de varkensprijzen zo'n 20 cent moeten stijgen als de mesters geld over willen houden. De varkens brengen op dit moment niet genoeg op en dat remt het enthousiasme bij varkenshouders om biggen op te leggen.

Stroeve export naar Zuid- en Oost-Europa

Door de hogere prijzen in de biggenmarkt loopt ook de export naar landen in Zuid- en Oost-Europa stroef. Ook in die regio's staan de varkensprijzen onder druk en lopen de opbrengsten voor mesters terug. De biggen die uit Nederland komen, zijn dan vaak te duur.

Biggenprijzen stijgen

De DCA BestPigletPrice ging maandag met €1 omhoog naar €40 per big. Vleesconcern Vion volgde woensdag door ook met €1 te verhogen naar €40,50 per big.

Met de verhogingen blijven de biggennoteringen in de pas lopen met de Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo. Die prijs heeft al sinds begin december 2015 een stijgende lijn te pakken en staat nu op €42 per big.

Toch wordt voor deze week een stabiele prijs verwacht in Duitsland. Door uitblijvende stijgingen in de varkensmarkt hebben ook de Duitse biggenprijzen nu een plafond bereikt.

Prognose: druk op biggenprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.