Varkenshouderij

Achtergrond

Muurmann Henriksen hoopt op groen licht voor DanAvl

De Denen willen de verkoop van hun varkensgenetica reorganiseren en gaan werken met agenten. ‘In Nederland verandert weinig’, verwacht topman van de nieuwe organisatie Thomas Muurmann Henriksen.

De vorming van een nieuwe verkooporganisatie onder de naam DanAvl voor Deense varkensgenetica, waarbij wordt gewerkt met agenten, leidt tot veel onduidelijkheid in de markt. Vooral onder de huidige distributeurs en fokbedrijven, maar ook bij varkenshouders. Reden is dat het proces al een jaar loopt en het einde nog niet in zicht is. Beoogd directeur Thomas Muurmann Henriksen van het nieuwe DanAvl verwacht weinig veranderingen voor Nederland.

Waarom deze stap?

“Een centrale verkooporganisatie met agenten zorgt ervoor dat wij overal ter wereld professioneler in de markt staan. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling groeien razendsnel, vooral door genomic selection. Verkoop en fokkerij willen we scheiden. We willen meer als ketenpartner actief zijn op de markt. Dat vragen – vooral de grotere – klanten van ons. Bedrijven als PIC en Topigs Norsvin doen dat al heel goed. De rol van partner willen wij ook op ons nemen”

Thomas Muurmann Henriksen - Foto: Henk Riswick
Thomas Muurmann Henriksen - Foto: Henk Riswick

Waarom duurt het zo lang?

“De Deense mededingingsautoriteiten kijken heel nauwkeurig naar onze plannen. Het voorstel ligt bij momenteel bij hen. Wij hebben geen invloed op de uitkomst en agenda van de mededingingsautoriteit. Ik hoop natuurlijk dat zij zo snel mogelijk groen licht geven voor het nieuwe DanAvl. In het voorjaar van 2017 verwacht ik uitsluitsel.”

Halen jullie plannen het?

“Op details kan het plan veranderen, maar op hoofdlijnen blijft het voorstel ongewijzigd. Daarin heb ik alle vertrouwen.”

Blijft een rol weggelegd voor Next Genetix in Nederland?

“Als het aan mij ligt wel. Zij hebben goed werk gedaan en een marktaandeel opgebouwd in Nederland van 15 à 20%. Voor een overeenkomst zijn twee partijen nodig. Het is aan hen of zij volgend jaar akkoord gaan met ons voorstel voor een agentschap.”

Wat gaan varkenshouders merken?

“In Nederland verandert weinig. In ieder geval in Europa gaan we met agenten werken. Het kennisniveau van de Nederlandse varkenshouders is hoog. Daar is een rol als ketenpartner minder gevraagd dan in bijvoorbeeld China.”

Topigs Norsvin desinvesteerde in China; wat doen jullie?

“Wij investeren juist in China. We hebben daar drie fokbedrijven met 6.500 zeugenplaatsen. China is een superbelangrijke markt. Ik vermoed dat Topigs Norsvin daar op termijn ook weer actiever wordt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.