Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

NVV stelt keiharde eisen voor fusie met LTO

Afgelopen week stemde de NVV voor de intentieovereenkomst die een fusie met de vakgroep Varkenshouderij van LTO mogelijk maakt. De NVV-leden stellen echter harde eisen aan zo'n fusie.

De instemming van de zijde van de NVV is een mooie opsteker voor de besturen en medewerkers van beide organisaties, die ongetwijfeld al veel energie in dit traject hebben gestoken.

NVV-leden stellen 3 eisen aan fusie met LTO

Die instemming van de algemene ledenvergadering is echter niet onvoorwaardelijk. De leden eisen dat de 3 kernwaarden van de NVV behouden blijven in de nieuwe club. Dat betekent in de eerste plaats dat de leden bepalen, 'de boer aan het roer'.

De tweede eis is dat de nieuwe organisatie alleen belangen van varkenshouders behartigt, 'Sectorale organisatie'. En als laatste eisen de leden dat de nieuwe club geheel zelfstandig wordt, een 'onafhankelijke organisatie'.

Eisen vormen stevig signaal richting LTO Varkenshouderij

Hiermee geeft de algemene ledenvergadering van de NVV een duidelijk signaal af richting haar beoogde fusiepartner LTO Varkenshouderij. Zij neemt stevig stelling op onderdelen die voor LTO Varkenshouderij en voor de regionale LTO-organisaties belangrijk zijn. Dat roept de vraag op hoe groot de wens is om tot één organisatie te komen.

LTO-organisaties besluiten in december over intentieovereenkomst

De regionale LTO-organisaties besluiten volgende maand over de ondertekening van de intentieovereenkomst. Ook zij zullen hun voorwaarden stellen bij de vorming van één varkensclub. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Samen met de NVV-eisen zijn dat de uitgangspunten voor het vervolgtraject.

Belangen van varkenshouders leidend

De belangen van de varkenshouders moeten in dit complexe proces leidend zijn. Het niet toekennen van de derogatie met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 hangt als een zwaard van Damocles boven de Nederlandse melkvee- én varkenshouderij. Varkenshouders ervaren dagelijks de toegenomen druk op de mestmarkt door een groot aanbod van rundveemest. Zonder derogatie neemt die druk verder toe.

Dit vraagt om een sectoroverschrijdende aanpak, waarbij individuele varkenshouders het meest gebaat zijn bij het belang van het collectief.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  De geschiedenis heeft al ontelbare keren geleerd wie er bij een sectoroverschrijdende aanpak aan het kortste eind trekt. Het belang van het "collectief" is nog nooit in het belang geweest van de varkenshouder, waarom zou daar nu ineens verandering in komen?

 • HJ O R

  'T is te hopen dat de leden hun eisen vast houden.
  Polderen met LTO betekend niets meer en niets minder dan verzuipen, en dat zal niet de bedoeling zijn.
  Succes

 • John*

  het is ook de lto die een probleem heeft en niet de nvv

 • Snel

  Erik, toen je zelf nog varkens had kwam je toch ook op voor `t belang van de varkenshouder en niet `t collectieve belang waar de varkenshouderij steeds `t ondergeschoven kindje was binnen LTO

Of registreer je om te kunnen reageren.