Varkenshouderij

Achtergrond 8 reacties

Markt voor Beter Leven-varkens overschat

Een deel van de Nederlandse varkenshouders die Beter Leven-varkens aan Tönnies levert, is de klos. De slachterij wil er wekelijks 1.500 minder dan een maand geleden.

Het is typerend voor de varkenssector, reageert Ingrid Jansen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Ze doelt op het nieuws van deze week dat de markt voor Beter Leven-varkens één ster van de Dierenbescherming is overvoerd. Jansen: “Het aanbodgestuurd werken zit zo verankerd in de varkenssector. Ook in dit soort concepten zie je dat terug. Inkopers stimuleren om meer varkens te produceren. Dat drukt de prijs voor hen.”

Productie reguleren via nieuw informatiesysteem

Het voorkomen van overproductie is voor de POV reden een nieuw ketenkwaliteitssysteem te ontwikkelen en nog belangrijker een keteninformatiesysteem. Dit laatste systeem biedt ketenpartijen marktinzicht, zodat men tijdig kan reageren op dreigend overaanbod.

Het leed is intussen geschied. Slachterij Tönnies slachtte tot voor enige weken 5.000 Beter Leven-varkens, alle afkomstig uit Nederland. Via het vleesbedrijf Groothedde komt het Beter Leven-varkensvlees van Tönnies vervolgens in de Nederlandse supermarkten. Het aantal Beter Leven-varkens bij Tönnies is inmiddels gereduceerd tot 3.500 per week. Een deel van de Beter Leven-varkens die Tönnies voorheen slachtte, wordt nu verwerkt bij Nederlandse slachterijen of verkocht als gangbaar. Dit geeft aanboddruk in Nederland; voor de prijs is dat slecht.

Vraag naar Beter Leven-vlees blijft

Henny Groothedde maakt zich geen zorgen over het Beter Leven-programma an sich. Volgens hem is dat niet in gevaar en blijft de retail vragen naar Beter Leven-vlees. Groothedde vermoedt dat Tönnies de Beter Leven-markt te ruim heeft ingeschat en nu pas op de plaats maakt.

Achilleshiel van het concept is de vierkantsverwaarding en het nationale karakter van het programma. In het buitenland wordt niet meer betaald voor Beter Leven-vlees. Tönnies zal voor 1.500 dieren geen tientje per varken bonus betalen als dat geld in de vleesafzet niet terug komt.

'Overaanbod te wijten aan supermarkten'

Volgens stichting Varkens in Nood is het overaanbod Beter Leven-vlees te wijten aan de supermarkten. Zij becijferen dat het percentage Beter Leven-vlees in het schap stagneert op 40. Dat is alles opgeteld, van vers vlees tot diepvries.

Bij slachterij Westfort werft men al langer geen varkenshouders voor Beter Leven.

Vion herkent zich niet in het gegeven van een overschot van Beter Leven-varkens, laat het bedrijf weten bij monde van directeur divisie varkensvlees, Frans Stortelder. Stortelder: “Onze keten één ster Beter Leven-keurmerk is ingericht op structurele en concrete marktvraag en is daarmee vraaggestuurd.”

Foto: ANP
Foto: ANP

Laatste reacties

 • bertes

  dierenbescherming is een financiele instelling. als de supermarkt ster vlees verkoopt. moet die aan het eind van het jaar de boeken open leggen. en per kg afrekenen aan de dierenbescherming. 1 euro per kg.

 • Broederijbrok

  Concept kuikens gaan waarschijnlijk ook die richting op.
  Aanbod groot, prijs naar beneden.
  Selectie onder de leveranciers/pluimveehouders,
  alleen de beste mogen blijven leveren.
  (wel voor minder)

 • Tinus1

  Heeel lang geleden in een landje waar de boeren en de varkens het goed hadden was een supermarkt die zich wilde profileren en begin samen met de boerencooperatie aan een plusje op het vlees: P11. Geweldig! Totdat de marges beginnen te krimpen. Dé voorlopers werden pardoes aan de kant gezet en moesten het maar uitzoeken.
  Vele jaren later was er weer een concept, dit keer met, weer, die supermarkt en zelfs de dierenbescherming. Dit kan niet mis gaan....
  Het lijkt wel een sprookje! En iedere twee a drie decenia trappen de varkensboeren er (gedwongen?) weer in..........de boer aan het roer zoniet dan zullen wij altijd ballast zijn!

 • John*

  het punt van verzadiging is bereikt, juist om deze reden moeten we conceptvlees nog wat duurder verkopen met dat geld kunnen in tijden van overschot varkens op regulier afgezet worden.

 • jop

  Nederland op zijn smalst: met een bestelauto een pakketje bezorgd krijgen (woon in buitengebied) van de Postcodeloterij met daarin een te activeren bon van 12,50 waarmee je bij AH onder andere duurzame, biologische rookworst kunt kopen. Van varkens die een beter leven hadden. Consument laat zich voor de gek houden, AH speelt braafste jongetje van de klas en de Postcodeloterij....?.

 • Pers

 • John*

  @ jop,

  prima actie van de postcodeloterij toch.. laat de mensen de beter leven worsten maar uit de schappen trekken..

 • farming1

  !

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.