De fabriek van Denkavit, op de voorgrond de nieuwe onderzoekslocatie voor varkens. VarkensAchtergrond

‘Veehouderij zit in dezelfde positie als Shell’

Volgens de Wageningse onderzoeker Bram Bos moet er in de veehouderij snel een omslag komen, om de uitstoot van broeikasgassen een halt toe te roepen. Een focus op efficiëntie alleen, is daarbij niet voldoende. Het totale systeem van dierlijke productie moet op de schop.

Volgens de wetenschapper is de mondiale veehouderij verantwoordelijk voor 14,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen, en dat gaat nog flink toenemen als er niets gebeurt. Vanwege de bevolkingsgroei zal er tussen nu en 2050 76% meer vlees en 65% meer melk worden geproduceerd. De impact daarvan is enorm. Dat vertelde Bos vorige week voorafgaand aan de opening van de nieuwe varkensonderzoekslocatie van veevoerproducent Denkavit, in Voorthuizen.

Bos vergeleek de veevoerindustrie met bedrijven als Shell in de energiesector. “Ze moeten maar blijven produceren, maar weten dat de milieu-impact erg groot is.” Kan de vraag nog wel leidend zijn? hield Bos zijn publiek voor. “En moet je die vraag wel willen accommoderen?”

Geld verdienen met verminderen consumptie dierlijk eiwit

Om de milieu-impact van de veehouderij te verkleinen, zou het volgens Bos goed zijn als consumenten minderen met de consumptie van dierlijk eiwit. Uit onderzoek blijkt dat de milieu-impact te overzien is, als 12% van het dieet van een Nederlander uit dierlijk eiwit bestaat. Grote uitdaging voor de veehouderij is om vervolgens geld te verdienen met het verminderen van de consumptie. Volgens Bos kan dat.

Zo ziet hij mogelijkheden om varkensvlees dat een klimaatimpact van een ei heeft te produceren. Dat kan bijvoorbeeld door maximaal in te steken op het tot waarde brengen van reststromen en nieuwe grondstoffen die niet voor humane consumptie geschikt zijn. “Dat vormt de legitieme basis voor de veehouderij.”

Vol inzetten op systeeminnovatie

Ook is het volgens Bos belangrijk om grensoverschrijdend te denken en vol in te zetten op systeeminnovatie, om ook te kunnen voldoen aan dierenwelzijn en economie. Als mogelijke uitkomsten van dat proces, noemde hij de Rondeelstal voor pluimvee en de te bouwen Zero-varkensstal van Agrifirm. “In dat proces heeft de mengvoerindustrie een centrale rol in het bij elkaar brengen van primaire producent, het milieu en de consument”, aldus Bos.

Dat Denkavit Bos heeft gevraagd dit prikkelende betoog te houden, is niet toevallig. In de zaal was een flink deel van de Nederlandse mengvoerproducenten vertegenwoordigd. De oproep van Denkavit was dan ook om samen na te denken over deze problematiek, want alleen stappen zetten is lastig. “We moeten dit zo organiseren dat iedereen trots kan zijn op de veehouderij.”

Beheer
WP Admin