Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensprijs daalt, biggenmarkt bezwijkt onder druk

De varkensmarkt staat onder flinke druk. Het ruime aanbod aan slachtrijpe varkens zorgt voor dalende varkensprijzen. Ook de biggenmarkt moet nu een stapje terug doen.

De varkensmarkt zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. In Duitsland ging in twee weken tijd 12 cent van de prijs af en ook in de Nederlandse markt gaat het decrescendo met de noteringen voor vleesvarkens. Een groeiend aanbod aan slachtrijpe varkens zorgt ervoor dat slachterijen de prijzen kunnen verlagen.

Meer slachtingen

Dat het aanbod aan slachtrijpe varkens groeit is terug te zien in de slachtcijfers. Zowel in Duitsland als Nederland werden in week 39 flink meer varkens aan de haken gehangen door de slachthuizen. In Duitsland werden 1.008.000 varkens geslacht, blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie. Het is voor het eerst sinds mei dat er meer dan 1 miljoen dieren werden verwerkt. En het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft aan de ruime kant in de Duitse markt. Slachterijen schuiven in de slachtprogramma’s. Ze krijgen meer dan voldoende varkens aangeboden.

De Nederlandse slachterijen verwerkten in week 39 288.000 varkens bij een gemiddeld slachtgewicht van 93,88 kilo, blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl. In week 23, de tweede week van juni, kwamen voor het laatste zoveel varkens aan de haken in de Nederlandse slachthuizen. Het slachtgewicht nam ook iets toe, maar ligt nog wel onder het gemiddelde van dit jaar (94,4 kilo).

Varkensprijzen dalen in heel Europa

Naast de Duitse en Nederlandse varkensmarkt zijn in heel Europa dalende varkensprijzen te zien. In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN gaan alle varkensprijzen naar beneden. Ondanks een daling van zo’n 3 cent blijft Italië de hoogste varkensprijs houden. Die prijs staat op €2,025 per kilo. ISN zet de Nederlandse varkensprijs vast op €1,443 per kilo, de laagste in heel Europa.

Biggenmarkt zakt mee

De klappen die in de varkensmarkt zijn gevallen in de voorbije weken hebben ook effect in de biggenmarkt. De vraag naar biggen wordt door de dalende varkensprijzen geremd, terwijl er genoeg biggen op de markt zijn. Dat zorgt voor een zeer stroeve handel. Ook binnen vaste koppelingen ontstaan nu wat problemen. De DCA BestPigletPrice zakte maandag met €2 naar €44 per big.

Hoewel de varkensprijs in Duitsland al 12 cent zakte in twee weken tijd, vaart de biggenprijs nog een stabiele koers. De Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo blijft voor de 12e week op rij staan op €51 per big. De laatste keer dat de prijs wijzigde was op 18 juli. Daarna kwam de notering niet meer van zijn plek.

Gemiddelde prijs dit jaar tot nu toe €45,92

Mede door de lange periode met een stabiele prijs van €51 per big staat de gemiddelde prijs van dit jaar op €45,92 per big in de eerste 40 weken. Dat is ruim €6 per big meer dan het gemiddelde van de eerste 40 weken van vorig jaar. Daarbij moet wel worden gezegd dat 2015 een uitermate slecht jaar was in vergelijking met de rest van de afgelopen acht jaar.

De laatste keer dat de gemiddelde prijs boven de grens van €50 stond was in 2014. Toen was de prijs gemiddeld €51,60 per big in de eerste 40 weken van het jaar. Alleen 2012 en 2013 scoren hoger. Toen stond de prijs respectievelijk op €52,02 en €52,07 per big.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Eén reactie

  • John*

    als een dag niet slachten de slachterijen 17 cent per kg oplevert, betekent dat andersom het zelfde voor de boeren >een week 80% van de opgegeven varkens leveren brengt 17 cent per kg op..

Of registreer je om te kunnen reageren.