Varkenshouderij

Achtergrond

Varkenshouder gaat de energiemarkt op

Afgelopen vrijdag nam varkenshouder Henk Roefs in Woensdrecht een energieopslagsysteem in gebruik. Geïnteresseerden konden die dag een kijkje nemen en uitleg krijgen over het systeem.

Hart van het systeem vorm een 6 meter lange zeecontainer volgepakt met accu's. De totale opslagcapaciteit bedraagt 300 kWh en een vermogen van 350 Kw. Dankzij het opslagsysteem kan de zelf opgewekte stroom van de zonnepanelen op het juiste moment worden benut. Stroom van de panelen die niet direct kan worden gebruikt op het bedrijf, wordt opgeslagen en komt vrij als de panelen onvoldoende produceren.

Automatisch aan- en verkopen

Daarnaast kan het systeem zelfstandig zelf aan- en verkopen. Gedurende de dag kunnen stroomprijzen enorm fluctueren. Door in het dal in te kopen en te verkopen tijdens piekmomenten, is geld te verdienen. Om dat te doen werkt Roefs samen met Jules Energie. APTEPS Nederland heeft het systeem gebouwd. De totale investering bedraagt €200.000.

Door samenwerking met andere bedrijven en een SDE-subsidie, verwacht Roefs de investering binnen enkele jaren terug te verdienen. De investering van Roefs staat niet op zich. De ondernemer is al jarenlang bezig met het thema klimaatneutraal produceren. Dit nieuwste project sluit daar goed bij aan.

Foto

 • Henk Roefs is trots op het eindresultaat. Om tot dit punt te komen, heeft Roefs samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken, ATEPS BV, Jules Energy BV, Jomar Elektro vof, Agro Energieadvies en Enexis.<br /><em>Foto's: Duo Foto V.O.F</em>

  Henk Roefs is trots op het eindresultaat. Om tot dit punt te komen, heeft Roefs samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken, ATEPS BV, Jules Energy BV, Jomar Elektro vof, Agro Energieadvies en Enexis.
  Foto's: Duo Foto V.O.F

 • Op de gevel van de stal is te zien hoeveel energie wordt geproduceerd en wat de CO2-besparing is.

  Op de gevel van de stal is te zien hoeveel energie wordt geproduceerd en wat de CO2-besparing is.

 • Roefs heeft flink wat zonnepanelen op de stallen liggen. Het vermogen van de panelen is 350 KWp. Dit is het vermogen dat de panelen onder standaard condities genereren.

  Roefs heeft flink wat zonnepanelen op de stallen liggen. Het vermogen van de panelen is 350 KWp. Dit is het vermogen dat de panelen onder standaard condities genereren.

 • De inrichting van de zeecontainer lijkt op een datacentrum. Hier wordt echter stroom opgeslagen.

  De inrichting van de zeecontainer lijkt op een datacentrum. Hier wordt echter stroom opgeslagen.

 • Belangstellenden nemen een kijkje op het erf van Roefs.

  Belangstellenden nemen een kijkje op het erf van Roefs.

Of registreer je om te kunnen reageren.