Varkenshouderij

Achtergrond

Stabilisatie varkensprijs lonkt in Duitsland

De varkensmarkt in Duitsland zag in de afgelopen weken de varkensprijs 20 cent per kilo dalen. Het aanbod slachtrijpe varkens neemt wat af.

De varkensmarkt heeft een beroerde periode achter de rug. Op de Duitse markt zakten de prijzen in slechts vier weken met 20 cent per kilo naar €1,52 per kilo geslacht gewicht. Een kentering in de markt lijkt aanstaande en de bodem van de prijsdaling lijkt bereikt.

De recente prijsontwikkeling in de Duitse varkensmarkt doet erg denken aan de periode september-oktober in 2014. Ook toen gingen de varkensprijzen in Duitsland flink onderuit. De parallellen zijn goed zichtbaar in de grafiek. Met die parallellen in het achterhoofd past een stabiele notering deze week prima in het patroon van dit jaar. De verwachting is dat na die stabilisatie de varkensprijs weinig meer zal bewegen en redelijk stabiel richting het einde van het jaar beweegt.

Het aanbod slachtrijpe varkens neemt wat af in Duitsland en dat geeft de varkensprijzen wat meer lucht. Het ruime aanbod was in de voorbije weken de voornaamste reden voor de slachterijen de varkensprijzen naar beneden toe bij te stellen. Dat pressiemiddel wordt de komende weken minder sterk. In de vleeshandel blijft het voor de slachthuizen echter moeilijk om hogere verkoopprijzen te realiseren. Qua volumes loopt de afzet wel gewoon door.

Nederland: hoop op stabilisatie

Die ontwikkeling wordt ook door de Nederlandse slachterijen gezien. Het aantal slachtingen steeg van 274.000 dieren in week 37 naar 294.000 in week 41. Bovendien kwam het slachtgewicht ook weer boven 94 kilo uit. Handelaren zien echter dat het aanbod aan slachtrijpe varkens wat terugneemt en dat biedt hoop op een stabilisatie van de varkensmarkt vanaf volgende week.

Deze week zullen de Nederlandse slachterijen hun prijzen nog iets verlagen. De DCA Beursprijs zakte al met 2 cent naar €1,45 per kilo en Vion haalde 3 cent van de prijs af en noteert nu €1,48 per kilo. Het ligt voor de hand dat ook Van Rooi en Compaxo hun prijs nog naar beneden toe aanpassen deze week.

Biggenmarkt zakt dieper weg

De dreunen die de varkensmarkt in de voorbije weken heeft opgelopen, werken nu ook door in de biggenmarkt. Waar de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo 3 maanden lang niet van zijn plek kwam, is nu binnen 2 weken tijd €3 van de prijs af. Daarmee staat deze Duitse biggenprijs nu op €48 per big. Dat is nog altijd €15 boven het niveau van exact een jaar terug.

Door de flinke daling van de opbrengstprijzen voor vleesvarkens is de vraag naar biggen wat minder geworden. Dat zorgt voor een dusdanige druk op de biggenprijzen dat deze wel moeten zakken. Dat is ook in Nederland zichtbaar, want ook de DCA BestPigletPrice levert €1,50 per big in. Deze prijs staat nu op €41,50 per big.

Hoe krijg je grip op voerkosten in de varkenshouderij? Op 7 november organiseren Boerderij en Pig Progress een webinar over dit onderwerp. U kunt gratis meekijken, gewoon vanuit huis. Meld u nu aan

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.