Varkenshouderij

Achtergrond 1924 x bekeken

Ruim aanbod drukt varkensprijs VS in diep dal

De varkensmarkt in de Verenigde Staten staat onder flinke druk. De varkensprijzen zijn in de afgelopen maanden flink gezakt en voorlopig lijkt daar nog geen einde aan te komen.

Verdere prijsdalingen liggen in het verschiet. Een ruim aanbod aan varkensvlees is debet aan de dalende trend van voorbije periode.

Uit registraties van het Amerikaanse landbouwministerie USDA blijkt dat de gemiddelde nationale varkensprijs bezig is aan een vrije val. Waar de varkensprijs in week 25 nog op $1,79 (€1,60) per kilo stond, is die gezakt naar $1,06 (€0,95) per kilo vorige week. Het toont de malaise van de Amerikaanse varkensmarkt.

Termijnmarkt Chicago

De dalende trend van de varkensprijzen is ook goed te zien in de ontwikkeling van het decembercontract 2016 op de termijnmarkt van Chicago. In week 23 stond de prijs daar nog op $1,48 (€1,32) per kilo, het hoogste prijsniveau van dit jaar. Vorige week (week 39) stond het decembercontract nog maar op $1,04 (€0,93) per kilo en de daling zet deze week door. Een prijsdaling zo’n 30% in iets meer dan drie maanden tijd.

EU verliest terrein met export varkensvlees

Door de dalende varkensprijzen in de Verenigde Staten verliest de Europese Unie terrein in derde landen als het op export van varkensvlees aankomt. Slachterijen melden dat ze veel concurrentie hebben van het Amerikaanse varkensvlees in bijvoorbeeld de Chinese markt. Omdat het varkensvlees dat uit de Verenigde Staten zo goedkoop is, valt de keus van de Chinese afnemers steeds vaker op het Amerikaanse vlees. Dat zorgt ervoor dat de Europese slachterijen moeite hebben om nieuwe contracten af te sluiten in Zuidoost-Azië. Toch voorziet varkenshouderijorganisatie ISN nog altijd kansen in de Chinese markt vanwege de enorme vraag vanuit dat land.

Groeiend varkensvleesaanbod in VS

De dalende varkensprijzen vloeien voort uit een groeiend aanbod aan varkensvlees in de Verenigde Staten. Eind augustus lag er zo’n 275.000 ton varkensvlees opgeslagen in de Amerikaanse koelhuizen. Een stijging van zo’n 1,5% ten opzichte van eind juli. Vol zijn de koelhuizen nog niet, want vorig jaar was er in de opslag nog ruimte voor 296.000 ton varkensvlees. Maar of dit de markt ondersteunt, is nog maar de vraag. Vlees dat in de koelhuizen ligt zal op een gegeven moment toch de markt op moeten.

Aanbod groeit door eveneens groeiende varkensstapel

Het toenemende aanbod aan varkensvlees is een gevolg van een groeiende varkensstapel. De varkensstapel in de Verenigde Staten groeit explosief en breekt dit jaar stokoude records. Dat blijkt uit cijfers het USDA. Op 1 september telde het landbouwministerie zo’n 70,85 miljoen varkens. Nog nooit waren er zoveel varkens in de Verenigde Staten op die datum. Het aantal zeugen nam ten opzichte van de telling van vorig jaar met 1% toe en kwam uit op 6,02 miljoen dieren. Daarnaast worden de Amerikaanse zeugen ook steeds productiever. De gemiddelde worpgrootte was tussen juni en augustus van dit jaar 10,58 biggen. Nooit eerder waren de zeugen zo productief.

De groei van de varkensstapel in de VS draagt bij aan de verder groei van de Amerikaanse varkensvleesproductie. En zolang het aanbod aan varkensvlees de ruime kant blijft, blijven de varkensprijzen onder druk staan.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.