Varkenshouderij

Achtergrond

Prijs varkensbrok blijft voorlopig stabiel

De prijs voor varkensbrok blijft de rest van het jaar stabiel. Dat verwacht veevoederadviesbureau Stigevo.

De prijs staat nu op €23,10 per 100 kilo.

De ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt suggereren geen grote verandering in de voerprijzen. Een verlaging van de brokprijs lijkt er niet in te zitten, terwijl Stigevo later in het seizoen eerder een stijging dan een daling van de voerprijs verwacht.

Graanprijzen komende maanden omhoog

Omdat twee derde van de varkensbrok uit graan bestaat, zijn de graanprijzen doorslaggevend voor de voerprijs. Nu liggen de graanprijzen dichtbij of op de bodem. Stigevo houdt rekening met stijgende graanprijzen in de komende maanden. Dit geldt met name voor tarwe waarvan de EU-balans potentieel krap is. Mais zou op korte termijn nog iets kunnen dalen, terwijl gerst meer ruimte omhoog dan omlaag heeft.

Wat de eiwithoudende grondstoffen betreft, is raapschroot op korte termijn de belangrijkste grondstof. Daarna komen zonnepitschroot en palmpitschilfers in beeld. Soja blijft voorlopig te duur en stijgt zelfs weer iets in prijs op de index van IGC. Soja wordt vervangen door zonnnepitschroot en/of palmpitschilfers.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.