Varkenshouderij

Achtergrond 1004 x bekeken

Prijs slachtzeugen moet stapje terug doen

De klappen die op dit moment in de varkensmarkt vallen, hebben ook effect op de handel in slachtzeugen. Waar de prijzen in augustus en september een flinke stijging lieten zien, moeten ze nu een stap terug doen.

De zeugenprijs van Vion steeg in iets meer dan een maand tijd met 19 cent. Begin augustus stond de noteringen van de slachterij uit Boxtel nog op €1,04 per kilo, medio september hanteerde Vion €1,23 per kilo. Deze prijsstijging werd onder andere gevoed door een flinke stijgingen van de varkensprijs. Nu die daalt, volgen de noteringen voor slachtzeugen eveneens.

In de Duitse markt was de strijd om slachtzeugen groot tussen de slachterijen, die hun prijzen verhoogden om zoveel mogelijk zeugen los te krijgen. Nu die strijd wat koelt, gaan de prijzen ook naar beneden. De Vereinigungspreis zakte vorige week met 5 cent naar €1,26 per kilo en maakt deze week een pas op de plaats. Daarmee lijkt de storm in de Duitse markt wat te gaan liggen.

Het aanbod aan slachtzeugen is niet eens aan de hele ruime kant, ziet varkenshouderijorganisatie ISN. De prijsdaling is dan ook rechtstreeks het gevolg van het dalen van de varkensprijzen in Duitsland. Het effect daarvan was groot in de vleeshandel, waardoor ook zeugenvleesproducten omlaag gingen.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.