Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Kooprechten varkens regio Zuid enorm duur

De vraag naar kooprechten voor varkens blijft in regio Zuid erg groot bij een klein aanbod. De prijs van de rechten is in de afgelopen weken in regio Zuid dan ook nog wat gestegen.

In de regio worden rechten verkocht voor maar liefst €107 per recht, terwijl leaserechten rond €9 blijven hangen. De koopprijs ligt daarmee op het dubbele van de prijs van vorig jaar. In de regio’s Oost en Overig is het wel beduidend rustiger en lijken de prijzen van kooprechten wat onder druk te staan. In Oost ligt de prijs voor koop tussen €87 en €90 en voor lease rond €5,50. Voor Overig zijn geen prijzen, omdat er bijna geen tot geen handel heeft plaatsgevonden in de afgelopen weken.

Aanbod kooprechten blijft klein

De flinke prijsstijging wordt veroorzaakt door de gestegen varkensprijs die varkenshouders in de afgelopen maanden hebben ontvangen. Hierdoor is er weer wat meer spek op de botten en willen varkenshouders die normaal leasen nu liever overgaan op kooprechten.

Ook bij pluimveerechten blijft het aanbod van kooprechten klein. In Zuid ligt de prijs op €17 en op €2,10 voor lease, de prijs van de leaserechten staat in tegenstelling tot de kooprechten onder druk. In de overige regio's is net als bij de varkensrechten weinig handel.

Melkveehouders wachten met aanbieden of kopen fosfaatrechten

Bij de fosfaatrechten is er weinig nieuws te melden. Veel melkveehouders wachten met het aanbieden of kopen van de rechten, totdat zij de beschikking binnen hebben. Voor velen is de onzekerheid rondom de toegewezen rechten en kortingen nog te groot. Als er wel handel is verloopt dat via een derdengeldenrekening, waarbij het geld en de rechten pas na 1 januari worden overgeschreven. De prijzen die worden genoemd liggen tussen €105 en €110 per kilo fosfaat, waarbij kopers €110 in veel gevallen wel te hoog vinden en afhaken.

Laatste reacties

  • krulsaart

    Op wiens naam staan de rechten die verkocht zijn aan koeienboeren?
    Ik begrijp dat je alleen varkensrechten op naam kunt hebben als je ook een varkensstal hebt. Hoe dan ook. ze zullen in ieder geval nog verleasd of verkocht moeten worden.

  • tewe

    12 cent eraf worden wel weer goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.