Varkenshouderij

Achtergrond 1824 x bekeken

Biggenmarkt komt in neerwaartse spiraal

De biggenmarkt staat onder flinke druk. Het aanbod aan biggen is aan de ruime kant, terwijl de vraag naar de dieren terugvalt vanwege de lage varkensprijzen.

Dat zorgt voor een flinke druk op de biggenprijzen.

Vleesvarkenshouders zijn afwachtend op de biggenmarkt. Ze maken geen haast met het opleggen van biggen en kijken liever even de kat uit de boom. Ook binnen de vaste koppelingen komt wat weerstand tegen het huidige niveau van de biggenprijzen. Door de forse daling van de varkensprijzen loopt het rendement voor de vleesvarkenshouder, ook die met vaste koppelingen, rap terug.

Moeizame biggenexport

De export van biggen is al tijden moeizaam. Dat is ook deze week niet anders. Er worden wel biggen uitgevoerd naar Oost-Europa, maar dat gebeurt tegen lage prijzen. Uitzondering is de Duitse markt. Daar gaan iedere week 80.000 Nederlandse biggen naartoe, blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl. Het moet nog blijken of de flinke daling van de Duitse varkensprijzen hier nog effect op heeft.

Biggenprijzen dalen

Door de mindere vraag naar biggen en een toenemend aanbod gaan de biggenprijzen naar beneden. In de Duitse markt zakte de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo met €1 naar €50 per big. Het is voor het eerst sinds juli dat deze notering in beweging komt. De afgelopen maanden stond de Nord-Westprijs rotsvast op €51 per big.

In de Nederlandse markt zakte de DCA BestPigletPrice maandag 17 oktober eveneens met €1 om uit te komen op €43 per big. Daarmee staat de prijs nu €12,50 boven het niveau van exact een jaar geleden. Ondanks de recente verlaging is de druk nog niet van de ketel in de biggenmarkt.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.