Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs Vion plust 3 cent

Vion heeft zijn varkensprijs met 3 cent verhoogd naar 1,28 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat de prijs nu 4 cent hoger dan in dezelfde week een jaar geleden.

Voor het weekend ging de DCA Beursprijs voor vleesvarkens al met 4 cent omhoog. Volgens Vion levert de particuliere opslagregeling een positieve bijdrage in de huidige varkensmarkt.

Plus op vleesafzet minder groot

Met de verhoging van vorige week erbij heeft Vion de varkensprijs in twee weken tijd met 5 cent verhoogd. Volgens het vleesconcern is de plus op de vleesafzet echter minder groot. De particuliere opslagregeling biedt echter de mogelijkheid om vlees van de markt te houden en daardoor kunnen de varkensprijzen stijgen. Naast de positieve effecten van de particulier opslagregeling speelt ook het ontbreken van een zogenoemde varkensprop een rol in de prijsstijgingen. In voorgaande jaren bleven veel vleesvarkens over na de feestdagen, maar daarvan is dit jaar geen sprake.

Prijsverhoging andere slachterijen verwacht

De verwachting is dan ook dat de andere Nederlandse slachterijen deze week ook een verhoging doorvoeren in hun varkensprijzen. Voor de Duitse markt worden prijsstijgingen van 5 cent voorspeld. Mochten die stijgingen er inderdaad komen, dan komen de Duitse varkensprijzen op het hoogste niveau sinds week 44 van 2015. Enkele slachterijen sluiten zelfs een varkensprijs van €1,40 aan het einde van januari niet uit.

Teleporc-prijs ook omhoog

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs, Teleporc, werd vrijdag al een positief signaal afgegeven. De varkensprijs op de Teleporc steeg met 3 cent naar €1,33 per kilo geslacht gewicht. Hoewel op de Teleporc een beperkt aantal varkens wordt verhandeld, geeft de veiling wel een goede afspiegeling van de huidige situatie in de Duitse varkensmarkt.

Prognose: varkensprijs stijgt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.