Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Varkensmarkt maakt zich op voor prijsstijgingen

De vooruitzichten in de varkensmarkt zijn positief. De verwachting leeft dat de prijzen een stap omhoog zullen gaan maken. In de biggenmarkt is sprake van een krap aanbod.

Rustig en vriendelijk gestemd, zo kan de eerste week van januari worden omgeschreven in de varkensmarkt. In tegenstelling tot voorgaande jaren is geen sprake van een overschot aan varkensvlees na de feestdagen in december. In de markt leeft de verwachting dat de prijzen in januari zullen stijgen.

In Duitsland zijn in de eerste weken van het jaar veel varkensvleesproducten in de aanbieding bij de supermarkten. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is volgens verschillende handelaren aanzienlijk kleiner dan een jaar geleden. Toen bleef de varkensprijs in de eerste weken van januari nog op een gelijk niveau. Nu het aanbod minder groot is dan een jaar terug, leeft de verwachting dat de prijzen dit jaar wel een stap omhoog zullen maken.

Internetveiling geeft signaal af

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) ging de prijs dinsdagmiddag al met 2 cent omhoog naar €1,31 per kilo geslacht gewicht. Daarmee geeft de Teleporc-veiling een positief signaal af in de Duitse varkensmarkt. De particuliere opslagregeling die vanaf deze week van kracht is, heeft daarnaast naar verwachting ook een positief effect op de varkensprijzen. Of dit effect ook op de lange termijn zichtbaar is, moet nog blijken. De varkensprijs in Duitsland staat al een aantal weken rotsvast op €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Uit de Europese varkensprijzenvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN blijkt dat in heel Europa sprake is van een rustige en stabielele handel in varkens. De prijzen in Nederland, Duitsland en Denemarken blijven gelijk. Hoewel Britse mesters opnieuw inleveren volgens ISN, krijgen ze nog wel het meeste betaald in Europa; €1,468 per kilo geslacht gewicht.

Krap aanbod in biggenmarkt

In de biggenmarkt is net als in de laatste weken van vorig jaar sprake van een krap aanbod aan biggen, terwijl de vraag naar de dieren goed is. De export van biggen loopt vlot door. Vanuit Duitsland is genoeg vraag naar de dieren, terwijl ook de uitvoer naar bijvoorbeeld Spanje en Polen goed te noemen is.

Varkenshouders leggen de biggen graag op. De verwachte stijging van de varkensprijzen speelt daarbij ongetwijfeld een rol. Bovendien willen de mesters verdere verhogingen van de biggenprijs voor zijn. De BestPigletPrice stijgt in week 1 met opnieuw 1 euro en komt daarmee op €34 per big te staan. In Duitsland komt de Nord-West-prijs in week 53 op €33 uit.

In de markt leeft de verwachting dat de biggenprijzen de komende weken nog verder omhoog zullen gaan. Dat is na een beroerd 2015 in ieder geval een goed begin van het nieuwe jaar voor de vermeerderingsbedrijven.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • BW

  Vraag, de BPP notering, word die niet voor iedereen openbaar gemaakt? Of waar kan ik die prijs vinden? Bvd.

 • wimpy

  BW, de BPP zit bij de dca achter de login eerst betalen voor je hem kunt zien transparantie ten top

 • Pietje L

  Kijk eens op www.varkensveiling.nl

 • BW

  Dus wij produceren varkens, andere bepalen de prijs, die wij dan weer niet mogen weten. Logisch toch?
  Wat zijn wij als varkenshouders toch een stel sukkels!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.