Varkenshouderij

Achtergrond

Stemming blijft positief in biggenmarkt

De biggenmarkt houdt de stijgende lijn van de afgelopen weken vast. Het aanbod aan biggen blijft aan de krappe kant, terwijl de vraag naar de biggen goed te noemen is. Varkenshouders willen verdere prijsstijgingen voor blijven.

Het aanbod aan biggen wordt nu voornamelijk door binnenlandse mesters opgelegd. Het enthousiasme om biggen op te leggen neemt echter wel wat af. De tegenvallende prijsontwikkeling in de varkensmarkt wordt als reden genoemd. Handelaren geven daarnaast aan dat de biggen te duur zijn voor export en dat de dieren minder worden gevraagd vanuit het buitenland. Een enkele handelaar omschrijft de markt zelfs als wat stroever dan in de voorbije weken.

Prijzen omhoog

Toch zijn er in week 4 nieuwe prijsstijgingen te zien. De DCA BestPigletPrice met €1 naar €39 per big. In de voorbije weken ging die prijs telkens met €2 omhoog. De stijging neemt dus wat gas terug. Ook de biggenprijs van Vion ging verder omhoog. Het vleesconcern uit Boxtel hanteert na een plus van €1,50 nu een prijs van €39,50 per big. In Duitsland staat de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo op €39 per big. Biggenprijzen in andere Europese landen laten ook stijgingen zien.

En de koek is nog niet op voor de vermeerderaars, want in de markt leeft de verwachting dat de prijzen verder stijgen. Dat gebeurt niet in zulke grote stappen als in de voorbije weken. De druk op de varkensprijzen wordt groter. Dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat varkenshouders minder snel biggen zullen opleggen.

Prognose: biggenprijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.