Varkenshouderij

Achtergrond

Ruimte voor nieuwe prijsstijging varkens

De varkensmarkt trekt het goede begin van het jaar door in de tweede week van januari. De verwachting is dat de varkensprijzen verder stijgen. Ook in de biggenmarkt stijgen de prijzen.

De positieve stemming in de varkensmarkt is ook in de tweede volle week van het jaar merkbaar. Niet alleen in Duitsland en Nederland zijn stijgende varkensprijzen te zien. Ook in andere Europese landen maken de varkensprijzen mooie stappen in opwaartse richting. De verwachting is dat er nog meer verhogingen in het vat zitten.

Alleen Britse varkensprijs daalt

Uit de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN blijkt dat alleen in Groot-Brittannië de varkensprijs daalt. In de rest van Europa blijven de varkensnoteringen gelijk of laten ze een stijging zien. Hoewel volgens ISN de prijs in Nederland met 3,8 cent is gestegen, krijgen de Nederlandse varkenshouders nog altijd het minst betaald: €1,158 per kilo geslacht gewicht. Mesters in Italië wordt met €1,495 per kilo het meest betaald.

Prijsstijging Duitse markt verwacht

Voor de Duitse markt worden voor woensdag stijgingen voorspeld van 5 cent. Mocht die stijging er inderdaad komen, dan hebben de varkensprijzen in twee weken tijd met 8 cent geplust. Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) ging de prijs dinsdagmiddag met 2 cent omhoog naar €1,36 per kilo geslacht gewicht. Bovendien werden 2.630 van de 2.810 aangeboden varkens verhandeld. Dit is een teken dat slachterijen de varkens graag opnemen.

Positief effect op Nederlandse prijs

De stijgingen in de Duitse markt hebben ook hun uitwerking op de Nederlandse varkensprijzen. Vion en de DCA Beursprijs hebben in week 2 al een prijsstijging laten zien. De noteringen van andere slachterijen volgen woensdagmiddag met nieuwe prijsstijgingen.

Dat de prijzen nu een stijgende lijn laten zien, is vooral te danken aan de nieuwe private opslagregeling. Waar in voorgaande jaren de afzetmarkt te maken had met een terughoudende consument, kan dit probleem nu worden opgelost door vlees in koelhuizen op te slaan.

Biggenmarkt positief gestemd

Net als de varkensmarkt is ook de biggenmarkt positief gestemd. Het aanbod aan biggen wordt elke week kleiner en dat zorgt voor een ontspannen situatie in de markt. Nu de varkensprijzen een stijgende lijn te pakken hebben, komt er meer ruimte voor verdere prijsstijgingen in de biggenmarkt. Varkenshouders durven vanwege de stijgende varkensprijzen wat meer te investeren en zijn bereid meer te betalen voor de biggen.

Hogere biggenprijzen

De positieve stemming in de markt vertaalt zich in hogere biggenprijzen. De DCA BestPigletPrice pluste maandag met €2 en staat nu op €36 per big. Ook in Duitsland gaat de prijs omhoog. De Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo komt na een verhoging van €2 uit op €35 per big. ISN spreekt de verwachting uit dat de prijs deze week wel eens met €3 zou kunnen stijgen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.