Varkenshouderij

Achtergrond 1693 x bekeken laatste update:21 jan 2016

Duitse varkensprijs blijft gelijk

De Duitse varkensprijzen komen deze week niet van hun plek en blijven staan op €1,31 per kilo geslacht gewicht. Volgens de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN werd door een slachterij zelfs gedreigd met Hauspreisen als de Vereinigungspreis verhoogd zou worden. De varkensprijzen in Duitsland staan nog altijd 3 cent boven de notering van exact een jaar terug.

Slechte vleesverkopen zorgen ervoor dat de Duitse slachterijen geen ruimte zien om de varkensprijzen verder te verhogen. Ondanks de moeizame vleesverkopen was er dankzij de nieuwe private opslagregeling wél ruimte voor het verhogen van de noteringen in de voorbije weken. In de eerste twee weken van 2016 werd in totaal bijna 16.500 ton aan varkensvlees van de markt gehaald.

Normale gang van zaken

Deze week is het aanbod aan slachtrijpe varkens minder krap dan in de voorbije weken en dit zorgt ervoor dat de prijzen niet verder omhoog komen in de Duitse markt. Daarnaast is deze week het effect van de PO-regeling volgens de Duitse slachthuizen niet sterk genoeg om ruimte te bieden voor prijsstijgingen. Slachterijen willen wel vlees invriezen, maar niet tegen te hoge varkensprijzen.

Vorige week hingen de Duitse slachterijen 1.021.339 varkens aan de haak, blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Dat is bijna 5 procent minder dan in dezelfde week vorig jaar en bijna 10.000 minder dan in de eerste week van 2016. Het gemiddelde slachtgewicht lag vorige week op 96,6 kilo. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.

Prognose: stabiele prijzen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
DCA Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.