Varkenshouderij

Achtergrond 4018 x bekeken 2 reacties

'BPP-notering functioneert goed'

De DCA BestPigletPrice (BPP) werd vorig jaar herfst geïntroduceerd. Grondlegger Jan Schuttert is te spreken over de wijze waarop de notering het doet. 'Met het draagvlak zit het goed.'

Varkenshandelaar Jan Schuttert is voorzitter van de adviescommissie van de DCA BestPigletPrice (BPP). De nieuwe nationale biggennotering die de Beursprijs en de NVV-notering vervangt. Samen met 4 collega's draagt hij er wekelijks aan bij dat bureau DCA een correcte notering van de BPP neerzet. Ook geven Schuttert en zijn collega's aan wanneer er veranderingen in de markt zijn die invloed hebben op de prijs. Denk aan een extra enting voor (export)biggen. Elk lid van de adviescommissie heeft een vervanger, zodat bij afwezigheid van een medewerker het comité uit 5 personen blijft bestaan. Er wordt sowieso gewisseld van samenstelling.

Met 3 collega's stond Schuttert ruim een jaar geleden aan de wieg van deze nieuwe biggenprijs. Speerpunten bij de ontwikkeling waren transparantie en een procentuele toeslag om het biggenaanbod beter af te stemmen op de vraag.

De notering is een feit. Bent u tevreden over hoe deze het doet?

"Ja, de notering functioneert goed. De BPP wordt veel gebruikt door handelaren en varkenshouders. Met het draagvlak zit het goed. Het blijkt dat maandag ook een geschikt moment is om de BPP te publiceren. Dan komt de biggenhandel op gang en weet iedereen voor de rest van de week wat de prijs is. En het seizoensmatig produceren dat de notering stimuleert, krijgt ook aandacht."

Is het project klaar?

"Nog niet helemaal. We zoeken nog 2 vermeerderaars en 2 vleesvarkenshouders voor de adviescommissie. Boeren staan echter niet te springen om een plek in de commissie. Het gaat over prijzen. Dan ligt kritiek van collega's op de loer."

'Bigkwaliteit leeft bij varkenshouders'

Stimuleert de BPP zeugenhouders ook te werken aan bigkwaliteit?

"Ja, dat kwaliteitsbesef leeft zeker bij varkenshouders. Dat merken we aan de vragen die we daarover krijgen. De bloedmonitoring bij biggen loopt ook veel beter. Daar wordt een procent toeslag voor betaald. Helaas is er momenteel nauwelijks geld om te investeren in bigkwaliteit. Kwaliteitsverbetering kost gewoon ook tijd."

Jullie wilden een nationale prijs met uitstraling naar heel Europa. Nu zit de prijs verstopt bij DCA. Werkt dat wel?

"De notering zit niet verstopt. Na betaling ontvangt iedereen de prijs van DCA. De prijs staat ook op de website van veel handelsbedrijven, waaronder de onze. Wij betalen daarvoor en iedereen kan de prijs ook bij ons vinden. Buitenlanders die Nederlandse biggen willen kopen vinden wel hun weg om de notering te krijgen."

Is de transparantie voldoende geborgd?

"Volgens mij wel. Tweemaal per jaar is de vergadering van de adviescommissie openbaar. DCA organiseert dit. Afgelopen oktober was de vergadering in congrescentrum De Aker in Putten. Tegen betaling van €10 entree is iedereen welkom om de vergadering bij te wonen en opmerkingen te plaatsen. De belangstelling voor de eerste openbare vergadering was goed."

Laatste reacties

  • gerard364099

    ha jan nu nog een goede vleesvarkensprijs twee tot drie euro en iedereen tevreden

  • mali

    #gerard364099,

    Als Schuttert niet voor bordesprijs aan Tönnies wil leveren, mag hij van Tönnies naar een ander, Daar heeft Jan de komende jaren nog niks te vertellen.......

Of registreer je om te kunnen reageren.