Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt heeft plafond voorlopig bereikt

De varkensprijzen in Nederland, Duitsland en de rest van Europa zitten in de lift. Maar voor hoe lang nog? In de Duitse markt worden voor deze week stabiele prijzen verwacht.

De stemming in varkensmarkt is wat minder vriendelijk dan voorgaande weken. Toch deden Vion en Hilckmann voor deze week 2 cent bij hun varkensprijzen op. Beide vleesconcerns komen daarmee uit op €1,45 per kilo geslacht gewicht. Vanuit Duitsland zijn er echter signalen dat voorlopig het plafond is bereikt in de varkensmarkt. Bij onze oosterburen worden voor deze week stabiele prijzen voorspeld.

Extra dag Vion en Tönnies

De Duitse slachterijen Vion en Tönnies hadden vorige week moeite om met de eerdere prijsstijging van de Duitse Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG) mee te gaan. Vion en Tönnies hadden een extra dag nodig om hun prijzen bekend te maken, maar uiteindelijk gingen de Duitse prijzen over de hele linie met 3 cent omhoog naar € 1,48 per kilo geslacht gewicht. De prijsdaling met 2 cent naar €1,52 per kilo op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) van vrijdag zorgt ervoor dat verdere prijsverhogingen niet worden verwacht. Dinsdagmiddag bleef de Teleporc-notering ongewijzigd op €1,52 per kilo geslacht gewicht.

Ruimer aanbod varkens in Duitsland

Het aanbod aan varkens in de Duitse markt is wat ruimer dan voorgaande weken. Volgens de Duitse bond van vleesvarkenshouders ISN verloopt de vleesverkoop soepel. Daarnaast trekt de export naar Azië aan en dat is terug te zien in de grotere vraag naar varkensvlees. In de Nederlandse varkensmarkt is de stemming wat minder positief dan in de afgelopen weken. Het aanbod aan vleesvarkens is wat groter dan voorgaande weken, terwijl de afzet van het vlees minder vlot verloopt. Vanuit Duitsland is de druk bovendien groot, omdat ook daar meer varkensvlees wordt aangeboden.

Tweedeling in Europa

In Europa is een duidelijke tweedeling te zien wat betreft de situatie op de varkensmarkt. In het noorden en noordwesten is de stemming positief en zijn de prijzen de afgelopen weken gestegen. Niet alleen in Nederland en Duitsland, maar ook in Oostenrijk en België waren stijgende varkensprijzen te zien. In de prijzenmonitor van ISN is te zien dat alleen de prijzen in Spanje en Frankrijk gingen licht onderuit.

Biggen

De biggenmarkt in Duitsland kruipt voorzichtig uit het dal. De Nord-West-notering kwam in week 37 op €32,50 per big te staan, een euro hoger dan een week eerder. Daarmee staat de notering nog altijd op een laag niveau, maar een verdere daling wordt niet verwacht. In Nederland ging de beursprijs voor biggen twee weken terug met 50 cent omhoog naar €23 per big, maar afgelopen week bleef de prijs gelijk. Handelaren verwachten dat er deze week geen prijsaanpassing aan zit te komen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Verwachte beursprijs voor biggen
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.