Varkenshouderij

Achtergrond 3784 x bekeken 4 reacties

Onduidelijkheid over beursprijs vleesvarkens

Veel verwarring over de beursnotering voor varkens afgelopen weekend. Op vrijdagavond werd de prijs met 4 cent verlaagd, maar die notering werd vanwege een stortvloed aan reacties op zaterdagochtend weer ingetrokken.

Toen de prijsverlaging van de notering vrijdagavond bekend werd, ontstond veel ophef onder verontwaardigde handelaren en varkenshouders. De telefoon van Cees Oostrom, voorzitter sectorcommissie varkenshandel bij Vee&Logistiek, stond roodgloeiend.

Te veel onduidelijkheid over notering

"Er heerst nu te veel onduidelijkheid over de notering", liet Oostrom zaterdagochtend weten. Volgens een aantal handelaren zou de prijs onveranderd moeten blijven of hoogstens met 1 cent zakken, maar er waren ook partijen die wel een verlaging van 4 cent afgaven.

Beursprijs toch 4 cent omlaag

Na overleg maandagochtend met dienstverlener DCA in Lelystad besloot Vee&Logistiek Nederland om de beursprijs toch te verlagen met 4 cent naar €1,39 per kilo geslacht gewicht. Deze beursprijs is onder meer berekend op basis van informatie die leden van Vee&Logistiek Nederland hebben doorgegeven.

Betrouwbaarheid handelaar

Daarbij speelt de reputatie van de leden wel een rol: de zogenoemde betrouwbaarheid van een handelaar bepaalt hoe zwaar zijn stem meetelt in de berekening. Daarnaast wordt ook informatie uit de markt meegenomen bij het vaststellen van de notering.

Laatste reacties

 • dekil

  Zelfs een "betrouwbare handelaar" wil geld verdienen. Dus de beursprijs krijgt van mij de stempel: onbetrouwbaar!

 • veenboer6

  even lucht happen, en er weer onder!

 • heide01

  Bijzonder onverstandig, onhandig en onwetend hoe de psychologie van de markt werkt. Trendsetter in neerwaartse richting. Laat dat s.v.p. aan Tunis over.
  Oren teveel naar enkelen laten hangen.

 • Vhouder

  lijkt wel op mijn elektriciteitscontract van essent dat heet ook zeker dalen

Of registreer je om te kunnen reageren.