Varkenshouderij

Achtergrond 2338 x bekeken

Forse daling varkensprijzen ligt op de loer

De Duitse slachterijen gaan woensdag waarschijnlijk fors onderuit met hun varkensprijzen. De Teleporc-veiling ging dinsdagmiddag al onderuit met 5 cent naar €1,46 per kilo geslacht gewicht.

Na weken van positieve geluiden was de stemming in de Duitse varkensmarkt vorige week al wat minder. Voor deze week worden in Duitsland prijsdalingen van 5 tot 8 cent per kilo voorspeld.

Niet zo'n forse prijsdaling verwacht

De internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) gaf dinsdagmiddag al een signaal af. De Teleporc-notering kletterde met 5 cent en komt daarmee uit op €1,46 per kilo geslacht gewicht. De verwachte prijsdaling bij de Duitse slachterijen volgt na de prijswijzigingen bij Hilckmann, Vion en de Nederlandse beursprijs. Dat de prijzen onder druk zouden komen te staan deze week, werd vanuit de markt al verwacht. Dat de prijzen zo fors dalen komt echter als een donderslag bij heldere hemel.

Groot aanbod varkens Europese markt

De verkoopprijzen van de verschillende onderdelen konden de afgelopen weken maar moeizaam mee met de stijging van de varkensnotering. Slachterijen geven aan dat ze de hogere prijzen niet langer konden vasthouden. Daarnaast is het aanbod aan slachtvarkens op de Europese markt heel groot. Dat zorgt ook voor druk op de prijs.

Duitsland slacht veel varkens

Met name vanuit Duitsland komt veel varkensvlees op de Europese markt. Dat is terug te zien in het aantal slachtingen bij de oosterburen. Sinds week 34 zit er een stijgende lijn in het aantal slachtingen. In week 37 werd zelfs de grens van 1 miljoen geslachte varkens gehaald, blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van landbouw (BLE). Bovendien nam het slachtgewicht licht toe.

In Nederland is ook een lichte stijging in het aantal slachtingen te zien. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) registreerde in week 37 283.000 slachtingen, 5.000 meer dan een week eerder.

Onrust over Franse varkensprijs

In Frankrijk is het nog altijd hommeles op de beurs Marché Porc Breton (MPB) in Plérin. Een van de grootste slachterijen van het land, Bigard, blijft nog altijd weg van de beurs en een terugkeer van de slachterij lijkt voorlopig uitgesloten. Tot deze week betaalde Bigard wel de overeengekomen referentieprijs, maar voor het vleesconcern is de maat nu vol.

Bigard kan met de referentieprijs van de MPB, €1,36 per kilo, naar eigen zeggen niet op tegen de internationale concurrentie. Het concern gaat voorlopig €1,329 per kilo varkensvlees betalen, 7,1 cent minder dan de streefprijs van €1,40 per kilo.

Sombere vooruitzichten

De varkensmarkt staat weer voor een instabiele periode. Vorig jaar waren er vanaf medio september dalende prijzen te zien bij de Duitse en Nederlandse slachterijen. In een maand tijd zakte de varkensprijs met zo'n 20 cent. Destijds was sprake van slechte verkopen van varkensvlees en een te ruim aanbod. Het is voor varkenshouders te hopen dat de schade deze keer beperkt blijft, al zijn de vooruitzichten somber.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Verwachte beursprijs voor biggen
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.