Varkenshouderij

Achtergrond 3753 x bekeken

Varkensprijs nog altijd laag, verbetering in verschiet

De varkensmarkt verloopt nog altijd zeer moeizaam. De afgelopen weken was de vraag naar varkensvlees rustig, maar dat zou wel eens kunnen veranderen nu de vakanties bijna voorbij zijn.

De varkensmarkt heeft een aantal onrustige weken achter de rug. Eerst was er de plotselinge prijsdaling van 5 cent door de Duitse slachterijen en daarna het spierballenvertoon tussen de Duitse Vereinigung der Erzeugergemeinschaften (VEZG) en de grote slachterijen. Dat leidde vorige week tot een gelijke prijs.

De noteringen van de Duitse slachterijen gingen na weken van dalingen iets omhoog. Zowel Tönnies als Vion stegen met een cent en noteren €1,36 per kilo geslacht gewicht. In tegenstelling tot Tönnies en Vion zakte de Vereinigungspreis juist met 1 cent en noteert nu dezelfde prijs als de twee vleesconcerns. De Duitse internetbeurs noteerde dinsdag €1,42 per kilo geslacht gewicht, een daling van 1 cent ten opzichte van de laatste veiling.

Weinig verandering

Ondanks de lichte prijsstijging bij de vleesconcerns is de situatie op de Duitse markt niet veel veranderd ten opzichte van voorbije weken. Het aantal slachtingen ligt wel boven het niveau van vorig jaar. De afgelopen weken lag het aantal slachtingen tussen de 920.000 en 930.000 varkens, terwijl het aantal daar vorige week weer iets boven lag. De situatie op de Nederlandse markt is vergelijkbaar met die in Duitsland. Vion en Hilckmann deden allebei een cent bij de prijs op en noteren nu €1,33 per kilo geslacht gewicht. De vraag naar varkensvlees stijgt licht nu de vleesverwerkende industrie weer opstart na de vakantieperiode.

Ogen op Frankrijk gericht

Ook in andere Europese landen zijn de varkensprijzen stabiel. De ogen zijn voornamelijk op Frankrijk gericht. Naar aanleiding van de protesten hebben Franse varkenshouders met de regering een minimumprijs van €1,40 per kilo afgesproken. Grote inkopende partijen vonden de afgesproken prijs te hoog, omdat hierdoor te krappe marges zouden ontstaan en het verschil met het buitenland te groot zou worden. Cooperl en Bigard kopen daarom voorlopig niet op beurs. Opkopen doen ze rechtstreeks en dus zonder tussenkomst van de Marché du Porc Breton (MPB).

Prijzen hoeven niet verder te dalen

De stemming in de markt is dat de varkensprijzen zeker niet verder hoeven te dalen. Langzaam komt er ruimte voor prijsverhogingen, al is de Europese varkensmarkt erg kwetsbaar. Dat komt mede door grote voorraden varkensvlees in de EU. Het ontbreken van Russische kopers blijft de markt parten spelen. China kan uitkomst bieden, want volgens Rabobank is er in dat land aan het einde van 2015 600.000 ton extra vlees nodig. De Chinese productie is met 6,5 procent gedaald en volgens de bank kampt het land met een tekort van 1,9 miljoen ton varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.