Varkenshouderij

Achtergrond 2952 x bekeken 3 reacties

Prijs varkensbrok vooralsnog stabiel

De prijs van varkensbrok bleef afgelopen maand met €24,80 per 100 kilo stabiel. De verdere ontwikkeling van de voerprijs is momenteel echter onzeker.

De ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt en de slechte eindproductenmarkt bieden ruimte voor een prijsdaling in de komende maanden. Aan de andere kant zijn de marges van de industrie slecht en laten in feite geen prijsdalingen toe, terwijl prijsstijgingen psychologisch moeilijk zijn te verkopen. De conclusie is daarom dat de beste optie is de prijzen voorlopig onveranderd te laten.

Op de grondstoffenmarkt doen zich enkele interessante ontwikkelingen voor. Wat de Verenigde Staten betreft, hebben de verbeterde weersomstandigheden daar inmiddels tot lagere prijzen geleid, die met meevallende oogsten ook de komende paar maanden zullen aanhouden. In Zuid-Amerika komen dit jaar grote oogsten van het land.

In de EU vertonen de oogsten een gemengd beeld. De tarweoogst valt achteraf mee en biedt ruimte voor een groter veevoederverbruik van tarwe. Op Euronext liggen de tarweprijzen inmiddels aan de onderkant van de recente range. De gerstoogst is in het algemeen redelijk, maar de balans zal geheel worden bepaald door de exportvraag. De maisoogst valt daarentegen behoorlijk tegen. Het zal dan ook de vraag zijn of de varkensbrok het graanaandeel van 65-70% in het lopende seizoen zal kunnen handhaven. Er zal op langere termijn de nodige spanning onder de graanmarkt optreden.

Aan de eiwitkant van de balans zorgt de krappe raapschrootmarkt voor de nodige spanning, maar er is een groot aanbod van sojaschroot tegen concurrerende prijzen beschikbaar. De vooruitzichten op langere termijn wijzen op hogere grondstoffen- en voerprijzen, maar de komende drie maanden zullen de voerprijzen vermoedelijk binnen de range €24,50 tot €25,00 per 100 kilo blijven.

Prognose: voorlopig stabiel.

Meer brokprijzen vindt u op Boerderij Markt op Maat:
varkensbrok
babybiggenkorrel
zeugenbrok

Laatste reacties

  • massy


    Voer prijzen niet naar beneden met een tarwe prijs van ongeveer 0.14 cent en dan heb je als veevoerbedrijf niet genoeg marge nou nou wat een onzin.

  • maiskolf

    Altijd zelfde liedje. Zakken met die prijzen, en snel. Marge genoeg bij de voerboys.

  • zon

    De marge bij de voerboeren is zeer goed,ze hebben volop buffers en ze kunnen ook moeilijk betalende klanten makkelijk de baas.

Of registreer je om te kunnen reageren.