Varkenshouderij

Achtergrond

Vereinigungspreis plust; slachterijen gelijk

De Duitse Vereinigungspreis is gisteren met 2 cent verhoogd naar €1,42 per kilo geslacht gewicht. Eerder steeg al de gemiddelde prijs op de internetveiling met 2 cent.

Tönnies en Vion Duitsland houden beide de prijs echter nog stabiel op €1,40 per kilo geslacht gewicht. Ook de prijzen van de Nederlandse slachterijen Van Rooi en Compaxo blijven gelijk.

De situatie op de varkensmarkt is vriendelijker dan een paar weken geleden, maar sprake van structureel herstel is er nog niet. Het aanbod vleesvarkens is door versnelde leveringen van enkele weken geleden en de hitte nog steeds niet groot. De varkens worden daardoor goed opgenomen door de slachterijen.

Intussen blijft de vleesmarkt moeizaam. Vooral de afzet van hammen naar Italië valt tegen en voorraden aan andere vleesonderdelen zijn nog groot. Ook op de wereldmarkt is het voor Europese vleesverkopers knokken. Het is vooral het kleinere aanbod varkens dat de varkensprijs nu in de benen houdt. Varkens die niet geleverd zijn, komen echter binnen enkele weken alsnog op de markt. Bovendien gaat de varkensmarkt de vakantieperiode in waardoor een deel van de vleesverwerking op een lager pitje gaat en de consumptie stagneert.

Prognose: stabiele prijzen.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.