Varkenshouderij

Achtergrond

Prijsdaling biggen nog niet ten einde

Met een prijsdaling van €1 bedraagt de beursprijs biggen nu €26 per big. De prijsdaling is iets minder groot dan afgelopen vrijdag indicatief werd aangegeven; toen werd nog met een daling van €1,50 per big rekening gehouden.

Vorig jaar waren de biggenprijzen ook aan het dalen, zodat het prijsverschil nagenoeg gelijk blijft. Deze week zit er €17,50 verschil tussen de prijs van vorig en dit jaar.

Situatie biggenmarkt nauwelijks beter

De situatie op de biggenmarkt is nauwelijks beter dan de vorige weken; er is nog steeds een ruim aanbod biggen en de vraag op de vrije markt blijft slecht. Ook de export biedt geen soelaas; Zuid- en Oost-Europa nemen weinig biggen af of alleen tegen lagere prijzen. Een klein lichtpuntje komt er vanuit Duitsland; exporteurs merken een voorzichtig betere vraag naar biggen. Wel geldt ook daar dat prijzen dan wel toeslagen onder druk blijven staan. Ook blijft de druk vanuit Denemarken hoog om Duitse afnemers te beleveren.

Hoe hard het ook nodig is; bij een groot aanbod biggen en weinig positief nieuws vanuit de vleesvarkensmarkt is de kans gering dat er al een bodem in de markt ligt.

Prognose: lichte dalende prijzen.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.