Varkenshouderij

Achtergrond 2102 x bekeken

Nog geen einde aan daling biggenprijzen

De definitieve beursprijs van de biggen is woensdag gezet op €28 per big; een daling van €2 ten opzichte van vorige week.

Wederom lager, maar een lichte verbetering ten opzichte van de prognose van €3 lager afgelopen vrijdag. Prijsniveaus waar handel voor gedaan wordt, zijn iets hoger dan vrijdag werd verwacht.

Toch is de biggenmarkt nog ronduit slecht. Er zijn genoeg biggen die een plek moeten krijgen, terwijl de bereidheid om op te leggen gering is, of alleen tegen lagere prijzen. De hitte van dit moment, waardoor de vleesvarkens minder hard groeien, doet daar ook geen goed aan. De export naar de diverse bestemmingen verliep de afgelopen weken al moeizaam; nu klagen handelaren met name over de afzet in Duitsland. De relatief hoge Nord-West-notering heeft daar voor een extra druk gezorgd. Vooral Nederlandse biggen zijn daar het slachtoffer van.

De verwachtingen voor de komende tijd zijn niet rooskleurig. De zomer is over de jaren heen een moeilijke tijd voor de biggenhandel, met vaak lagere prijzen. Daar komt de pessimistische stemming in de vleesvarkenshouderij nog bij. Een verdere verlaging van de noteringen licht in het verschiet.

Prognose: lagere biggenprijzen.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.