Varkenshouderij

Achtergrond 21 reacties

'Stop met biggennoteringen en toeslagen'

Varkenshouder en handelaar Raymond te Lintelo wil af van biggennoteringen en toeslagen. ‘Afspraken over de toeslag zijn dodelijk voor de mester.’

Het gaat heel slecht in de varkenssector. Reden te meer om zo snel mogelijk te stoppen met de biggennoteringen met vaste toeslagen voor het hele jaar. Dit vindt Raymond te Lintelo. “De handel moet teruggekomen in de varkenssector. Zolang dat niet gebeurt, wordt nooit een fatsoenlijk inkomen verdiend en blijven jaarlijks onnodig veel bedrijven het loodje leggen.”

Biggenhandel

In Nederland en Duitsland houdt Te Lintelo vleesvarkens. Daarnaast doet hij biggenhandel. De varkenshouder annex handelaar is geen buitenstaander. Mede doordat hij twee jaar deel uitmaakte van de NVV-­noteringscommissie kent hij de handel van binnenuit. Wegens onvrede over de totstandkoming van de notering is hij uit de commissie gezet en uiteindelijk geroyeerd als NVV-lid.

Wat is er mis met noteringen en toeslagen?

“Een vleesvarkenshouder die biggen koopt op een bepaalde notering en een afspraak over de toeslag maakt, geeft in feite zijn portemonnee aan de handel. Dodelijk. Aan het einde van het jaar is de knip leeg. Zodra de mester iets verdient, stijgt de biggenprijs en worden zeugenhouders aangezet nog meer te produceren. Handel en slachterijen houden dit in stand. De handel krijgt grote volumes varkens en maakt dus omzet. Slachterijen leunen achterover omdat de varkens toch wel komen. De regie wordt nog strakker, omdat steeds meer slachterijen zich met biggenhandel bezighouden. Dan hebben ze invloed op de biggenprijs en dus op het aanbod."

 

In hoeverre is uw verhaal gebaseerd op feiten?

“Ik zie het om mij heen en heb het bij de NVV van dichtbij meegemaakt met de noteringen. Ik ben bereid met iedereen over dit voorstel te discussiëren. Feit is dat het gros van de varkensboeren afgelopen tien jaar niks heeft verdiend.”

U wilt vleesvarkenshouders stimuleren dit patroon te doorbreken?

“Ja, de sleutel tot een beter rendement ligt bij hen. Een voorbeeld: waarom zou je in de zomer € 8 betalen boven de Nord-West-notering, zeg € 53 per big, terwijl de biggen wegens een groot aanbod maar € 38 waard zijn? Manipulatie van de noteringen is de reden. Als een big € 25 waard is moet deze dat geld opbrengen en als een big € 70 waard is moet een fokker dat beuren. Het afvlakken van pieken en dalen in de opbrengstprijs haalt alle handel uit de markt."

"Ik pleit ervoor dat een mester steeds onderhandelt over de prijs die hij betaalt voor een nieuw koppel.”

De vleesvarkenshouder gooit dan zekerheden overboord.

“Ja, maar aan dat ontzorgen hangt wel een prijskaartje. Wat heb je aan een vaste koppeling met een vermeerderaar als je niks verdient? Wat een vleesvarkenshouder ook doet, verder uitbreiden, verbeteren van de technische resultaten, het zal hem geen cent extra opleveren omdat de marge toch weer van hem afvloeit. Hij kan zijn tijd beter besteden aan marktkennis vergaren en scherp zijn biggen inkopen. Wat mij betreft weg met alle toeslagen op de biggenprijs, zodat er weer handel komt.”

Een vaste koppeling heeft toch de nodige voordelen?

“Die koppeling kan blijven, maar zonder afspraken vooraf. Als een vleesvarkenshouder ergens goedkopere biggen kan krijgen of de stal even leeg wil laten staan, moet dat kunnen. Mijn systeem stimuleert ook kwaliteitsbiggen te fokken, want die zijn het eerst verkocht, tegen de beste prijs.”

Wat schiet de vermeerderaar verder op met uw plan?

“Prijzen zullen sterker fluctueren met als gevolg dat de markt het aanbod strakker stuurt. Dit voorkomt langdurige overproductie.

"Door de kunstmatig hoge biggenprijs krijgen zeugenhouders vrij eenvoudig geld voor uitbreiding. Als de markt zijn werk doet is deze onvoorspelbaarder en wordt minder royaal gefinancierd. Dan waren er nu minder grote zeugenbedrijven. Aan grote varkensbedrijven en vaste structuren gaat de sector uiteindelijk kapot.”

De handel en slachterijen zullen geen spaan heel laten van uw verhaal.

“Ja, zij willen alleen maar meer grip krijgen op de varkenshouders en hun portemonnee. In mijn filosofie blijft een rol voor de handel weggelegd, maar zonder prijsafspraken. Slachterijen mogen met hun roepprijs doen wat ze willen, zolang er goede marktwerking is van voor tot achter in de keten.”

Hoe krijgt u collega’s mee?

“Ik wacht eerst de reacties af. Blijkt er veel bijval voor mijn plannen dan wil ik die met collega’s oppakken. Zo niet, dan blijft alles hetzelfde.”

Lees ook: 'Nederlandse varkenshouderij is failliet'

Laatste reacties

 • John*


  wat heb je eraan om de tweestrijd tussen fokker en mester nog groter te maken dan die al door elke week te moeten onderhandelen over de biggenprijs.

  bedijven met kwaliteitsbiggen beuren goed geld voor de biggen en houden daarmee toekomstperspectief en blijven groeien. de bedrijven die t niet voor elkaar hebben vallen af. Uiteindelijk zal de gemiddelde biggenprijs maar ook de kwaliteit van de biggen verbeteren. Wat zich weer vertaalt in goede slachtresultaten en scherpe voerconversies.

  De tijd van biggen voor een koopje is gedaan!

 • kalkar

  Goed gezegd, Raymond for president, we sturen dan de grote leugenaars Rutte en Dijsselbloem naar een onbewoond eiland. Goed plan ben het zat om altijd maar teveel voor de biggen te betalen.

 • joannes

  Handel zoals hierboven bedoelt kan alleen wanneer je met eigen geld werkt. Daar veel productie gewoon op continuïteit en met historisch gemiddelde prijzen gefinancierd is, worden beslissingen zoals; biggen kosten vs leegstand of tactisch opleggen,  niet meer getolereerd. Je moet tegenwoordig operationeel maximaal draaien met transparante prijzen ook al is het verlies om te bewijzen dat je voor het beinvloedbare deel functioneert. 

 • John*

  biggenprijzen nooit meer dan met 1 euro per week laten stijfwn of dalen verbetert de continuiiet ook.

 • slutter


  Goed gezien...Raymond.

 • vladeuze

  Dat was voor mij 20 jaar geleden al een heel belangrijke reden om geen varkenshouder te worden, toen was de vrije handel al verdwenen.
  Altijd al een slechte zaak gevonden. Ben het helemaal eens met de heer Te Lintelo maar in de praktijk zal het een moeilijke zaak worden. Zoals  het nu gaat is duidelijk niet de juiste weg maar hoe het dan wel moet.......

 • c.putten

  je bent toch eigen baas,als je ze te duur vind leg je niet op?

 • masmas

  groot gelijk,
  eindelijk iemand die ziet wat er misgaat is de sector. Doorzetten man

 • Tearpoal

  Raymond, wat is je biggenhandel als je met andermans portemenaie betaald.
  Je weet ook als geen ander dat 95% van de varkenshouders volledig gebonden is aan voer- en varkenshandel(lees achterstand betaling facturen).
  Maar goed, je kon je verhaal kwijt.

 • KGB

  Prima discussie, rendement in de mesterij laat zien dat er structueel iets mis is met prijsvorming biggen. Marktvoorbeeld: consumptieaardappelen duur;pootgoed duur.
  Maar ook omgekeerd....

 • John*

  rendement in de vleesvarkenshouderij staat niet onder druk door de biggenprijzen. Nergens zijn de biggen zo goedkoop als hier in Nederland. Mestkosten en Milieueisen i.c.m. met matig vakmanschap zetten de nederlandse vleesvarkenshouders op achterstand. Waarom zou een vermeerderaar aan deze lasten mee gaan betalen als de biggen voor goed geld de grens over kunnen?

 • De Vleesvarkenshouder

  20 jaar geleden verdiende alle varkenshouders,  doordat de handel en slachthuizen geen idee hadden hoeveel varkens er volgende week komen,
  dit geeft onrust en daardoor  komt er handel.


  welke varkenshandelaar of slachthuis maakt zich druk voor een goede prijs op de boer ???

 • John*

  geen idee want ze flink geinvesteerd in het monitoren van de markt en de boeren geven maar wat graag varkens op voor de slacht. als t ff kan twee weken voor de slacht.

 • Knorretjes

  Waarom moet er meer handel terugkomen? Aan handel wordt geld verdient alleen helaas niet door de leverancier en afnemer... De handelaren zijn tegenwoordig meer transporteur dan handelaar, dus ons belang als varkenshouders dienen ze ook niet meer. Deden ze dat wel dan zorgden ze zelf voir meer onrust en gingen niet alle varkens elke week na dezelfde slachterij en werd er lang gewacht met opgeven van de varkens. Hier valt veel meer te halen dan het probleem bij de biggenprijs te leggen.

 • YOMI


  Geen biggennoteringen meer? En dan als vermeerderaar afhankelijk zijn van de 'willekeur' van de handelaar? Lijkt me geen goed idee.

  Er zal altijd een notering moeten zijn waar je jezelf als veehouder op kunt richten.

   

  Ik ben trouwens benieuwd wat Raymond als vleesvarkenshouder er van zou vinden als er geen vleesnoteringen meer door de slachterijen zou worden afgegeven.... Gewoon vrije handel van maken... Maar ik denk dat hij dat dan weer niet wil.

   

  En als Raymond denkt dat de biggenprijzen kunstmatig hoog gehouden zijn / worden, dan raad ik hem aan zelf biggen te gaan fokken....Is hij zo stinkend rijk...Of niet?

 • YOMI


  Raymond hoor jij de slachterij  waar jouw vleesvarkens heen zouden gaan al zeggen...goh hou jij je varkens de komende weken maar want we kunnen de varkens nu goedkoper van jouw collega kopen.... Vrije handel???? Jaja als het jou goed uitkomt....

  Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet....

 • jcboon1


   

  YO

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  MI

 • varkenshouder1

  Gewoon zelf de biggen maken Raymond. Heb je de prijs zelf in de hand. Of is dat teveel werk. Ik zie jou medestanders van een paar jaar geleden nu zelf biggen produceren voor hun mesterij, of gekocht of op voergeld. Heb je alles zelf in de hand en hoeft er geen handelaar tussen. Op dit moment ideaal moment om in een fokkerij te investeren want die krijg je bijna voor niks. 1000 euro per zeugenplaats wordt er op plekken betaald terwijl degene die het verkoop daar ruim boven gefinancierd zit. Die blijft met een restschuld zitten.
  Dat komt natuurlijk door die hoge toeslagen die de fokker al jaren beurt.???

 • Tearpoal

  Varkenshouder1, de prijs die de fokker ontvangt is een andere dan die mester betaald.
  Ga binnenkort maar eens naar het truckersfestival waar al die veewagens staan te pronken, dan weet meteen waar de winst gemaakt wordt.

 • De Vleesvarkenshouder

  aan de reactie's  te zien allemaal fokkers  WAAROM zijn die toch zo fel tegen meer handel en dus onrust in de markt ?   juist ja  hahaha

  reageer liever inhoudelijk 

  Op zaterdag avond moet een slachthuis en handelaar nog niet weten hoeveel varkens ze de komende week hebben, dan is er onrust en wordt er gezocht naar varkens wat dus prijsopdrijvend is en daar profiteerd dan de fokker toch ook van .

  natuurlijk kun je dan minder strak plannen maar is dat erg als je meer geld beurt, gezonheid komt het ten goede.

  moeten we de regie zelf in handen nemen en de handelaren kunnen dan transporteren meer doen ze nu toch al niet MEER.

 • Steintjes

  Voor de zeugenhouder een slecht plan om iedere week opnieuw te moeten onderhandelien over de prijs. Kom je er niet uit blijf je met volle hokken zitten. Slecht voor de gezondheid en voor dierenwelzijn. Te Lintelo laat een proefballonnetje op waarbij hij alleen denkt aan eigen gewin. Want inderdaad, de vleesvarkenshouder kan dure biggen laten liggen en goedkope biggen nog goedkoper op hok krijgen. De handel kan in een ondoorzichtige markt de grootste marge maken. Wederom vliegt er geld uit de sector naar de handel en dierenarts.
  Waarom verkopen vleesvarkenshouders hun varkens niet gewoon wat duurder, bijvoorbeeld via de veiling?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.