Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Duitse varkensnoteringen blijven gelijk

Na twee weken van forse prijsdalingen lijkt de varkensmarkt in rustiger vaarwater te komen. Zowel de Vereinigungspreis als de Duitse slachterijen Tönnies en Vion houden de prijzen gelijk op €1,40 per kilo geslacht gewicht.

Eerder deze week werden ook op de varkensveiling Teleporc gelijke noteringen gemaakt. De prijsdaling lijkt net zo abrupt te stoppen als die begon.

Ondanks de stabiele noteringen van deze week blijft een groot vleesaanbod in Europa de varkensmarkt voor de voeten lopen. De redenen zijn bekend: de hoge productie van varkens, het vlees dat uit de Particuliere Opslag op de markt komt en een sterke concurrentie met de Verenigde Staten op exportmarkten buiten Europa. Hoop op het spoedig opengaan van de Russische markt, wat zo hard nodig is voor de Europese varkensmarkt, is vervaagd.

Toch zijn de scherpe kantjes er deze week wat vanaf gehaald. De barbecues draaien nu volop in grote delen van Europa, wat positief werkt voor de vleesafzet. Bovendien groeien varkens met het warme weer minder snel, wat drukkend werkt op het aanbod. De handel gaat ervan uit dat de voorspelde aanhoudende hitte geen gevolgen heeft voor de markt omdat slachterijen de slachttijden aanpassen.

Prognose: stabiele varkensprijzen.

Rene Stevens

Eén reactie

  • varkenshouder1


    Men zorgt zelf dat er teveel vlees is in Europa. Vion Duitsland verhoogd nog maar eens de slachtgewichten met 2 kg hoorde ik vandaag. Slachterijen hoeven niet liggen te zeuren dat er teveel vlees is, dat hebben ze zelf mede veroorzaakt door steeds zwaarder te slachten. Zolang slachterijen het niet eens zijn in de EU om lichter te gaan slachten hoeven we voor de slachterij in ieder geval geen medelijden meer te tonen. Ze hebben zelf het instrument in handen om minder vlees te produceren. Maar men wil dat niet want men verdiend meer aan een varken van 1.30 dan aan een varken van 2.00 euro. Dat is de reden. 

    Wanneer gaat de POV hier iets mee doen in plaats van een concept te ontwikkelen. Lichter slachten is voor de korte termijn de sleuten. In tijden van krapte kan men zwaarder gaan slachten. Hoelang slapen we in de EU nog als boer zijnde.  De Fransen nemen op dit moment wel het voortouw door de varkens licht te leveren,

Of registreer je om te kunnen reageren.