Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs biggen weer een euro omlaag

De definitieve beursprijs biggen bedraagt nu, net als de indicatieve die vrijdag was afgegeven, €25 per big.

Daarmee ligt de prijs deze week €16 onder het niveau van vorig jaar in dezelfde periode. Met deze recente daling nadert de beurprijs de laagste notering van dit jaar; in januari was de prijs €24 per big.

Zeer trage handel

De biggenmarkt blijft last houden van een zeer trage handel. Het aantal varkensplaatsen dat vrijkomt, ligt op een laag niveau en bovendien staan varkenshouders niet te springen om op te leggen. Vrije koppels biggen worden zeer moeizaam opgenomen, en alleen tegen lagere prijzen. Het absolute aanbod biggen is normaal maar voor deze markt zijn het er snel te veel.

Moeizame export

De export blijft ook moeizaam. Het langzaam vrijkomen van varkensplaatsen en de lage rendementen is een probleem in heel Europa. Ook daar is aan de prijsdaling nog geen einde gekomen. Zo daalde in Duitsland de Nord-West-notering maandag met €2 naar €38; in Spanje zakt de Lerida-notering naar een absoluut dieptepunt dit jaar van €21 per big. Er zijn weinig positieve signalen die de marktsituatie op korte termijn kan doen veranderen.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.