Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Vion verlaagt varkensprijs met 8 cent

Vion probeerde vorige week een bodem in de varkensmarkt te leggen met een prijsverlaging van 6 cent naar €1,42 per kilo geslacht gewicht. Deze prijszetting kreeg echter niet het gewenste effect.

De geest was uit de fles en de markt dwong een nog veel grotere prijsverlaging af. Deze week haalt Vion 8 cent van de prijs en de notering komt daarmee op €1,34 per kilo.

Slechte afzet varkensvlees

De prijsval in Nederland en Duitsland is veroorzaakt door een slechte afzetmarkt voor varkensvlees. Met name de hammen en de nekken zijn op dit moment moeilijk te verkopen. Dat laatste is des te opmerkelijker gezien de mooie omstandigheden voor afzet van barbecueartikelen.

Er is echter in heel Europa sprake van een overschot aan vlees. Met name uit Zuid-Europa komt maar een beperkt aantal bestellingen. En wat ze willen kopen, moet weg voor minder geld. De export op Griekenland heeft bovendien duidelijk te lijden onder de betalingszekerheid van hun afnemers.

Hinder van vlees uit opslagregeling

De markt vindt extra hinder van het vlees dat vanuit de Particuliere Opslagregeling op de markt wordt gebracht. Daarnaast speelt ook mee dat varkenshouders uit vrees voor verdere prijsdalingen extra aanbod op de markt brengen. Hierdoor is sprake van een ruim aanbod op een markt waarin slachterijen juist minder willen slachten.

Ook prijsval biggen

De biggenmarkt ontkomt ook niet aan een prijsval na de forse prijsverlagingen bij de varkens. De week verwachten de Nederlandse biggenhandelaren een prijsdaling van €3. De beursprijs voor biggen komt daarmee op €27 per stuk.

Ook in Duitsland laat de negatieve stemming bij de varkens zich nu voelen in de afzet van de biggen. In de afgelopen week daalden de biggennoteringen in Duitsland met €3,50 tot €4,50 per stuk. Deze week worden verdere prijsverlagingen verwacht met zo'n €2 tot €3 per stuk. Ondanks deze prijsverlagingen kunnen niet alle biggen worden verkocht.

Prognose: markt blijft onder druk.

Laatste reacties

 • niet

  ja hoor laat ze maar goed zakken!!!! De toon is weer gezet. Snap de varkensboeren niet dat ze de varkens gewoon opgeven en laten ophalen. Vooraf prijs afspreken en anders laten ze maar even zonder varkens zitten. Weet dat het een zure appel is maar dit wordt het hem ook niet!!!!

 • varkenshouder1


  10% lichter gaan slachten in de EU en het probleem is opgelost voor de korte termijn. Gaat iedereen weer verdienen, ook de boer.  Als slachterijen klagen over te veel vlees kunnen ze dat makkelijk sturen als daar op EU niveau afspraken over gemaakt worden. Zoals de slachterijen nu werken heb ik totaal geen medelijden met ze.

  Waarom maken we geen vleesquotum? Net als de superheffing maar dan op het gebied van vlees in plaats van melk. De huidige weg is eindeloos en niet haalbaar op termijn. Ook de beste bedrijven onder de varkenshouders wordt de nek gedraaid. Dat kun je gaan voorkomen door een vleesquota in het leven te roepen.

 • wimschaap


  er zullen er eerst minder moeten komen laten we er maar 25 procent minder gaan houden de grote stallen hebben alles bedorven

 • Klomp

  Wat een geklaag jongens, jullie kunnen hier op de site toch lezen dat de melkveehouders het veel beroerder hebben.

 • Hogman1

  #4 En vergeet aub niet de Grieken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.