Varkenshouderij

Achtergrond 2631 x bekeken 1 reactie

Vion verlaagt prijs met 6 cent

Vion heeft zijn varkensnotering voor deze week met 6 cent verlaagd naar €1,42 per kilo geslacht gewicht.

De prijsstijgingen van 4 en 3 cent in de voorafgaande twee weken zijn daarmee in één klap vrijwel teniet gedaan. De prijsval is vorige week woensdag ingezet door de Duitse slachterijen. Nadat de Duitse Vereinigungspreis met 4 cent werd verlaagd naar €1,49 per kilo geslacht gewicht deden de slachterijen er nog een schep bovenop. Tönnies en Vion GmbH vonden de prijsdaling niet ver genoeg gaan en gaven toen eigen prijzen af die 8 cent lager uitvielen op €1,45 per kilo geslacht gewicht.

Uitwerking op varkensmarkt

De forse verlaging van de varkensprijs door de Duitse slachters mistte zijn uitwerking op de varkensmarkt niet. Uit vrees voor verdere prijsverlagingen gingen varkenshouders massaal varkens aanbieden. Dat terwijl er in de afgelopen weken juist steeds rekening is gehouden met een steeds krapper aanbod. Dat laatste zorgde toen juist voor een stijgende markttendens.

De huidige situatie brengt met zich mee dat er voor woensdag in Duitsland opnieuw met prijsverlagingen rekening wordt gehouden. Vooralsnog mikt men op een prijsverlaging van zo'n 2 a 3 cent per kilo.

De prijsdaling van Vion valt kleiner uit dan de verlaging van de beursprijs. De Nederlandse beursprijs van vleesvarkens is vrijdagavond 9 cent per kilo lager vastgesteld op €1,38 per kilo geslacht gewicht. Dit verschil is voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat Vion in de voorafgaande week de prijs met plus 3 cent minder verhoogde dan de beursprijs (plus 5 cent).

Biggenprijs

De ommekeer in de markt heeft voor veel onzekerheid gezorgd onder varkenshouders. En dat heeft naast het grotere aanbod aan slachtvarkens ook gezorgd voor een slechtere afzetmogelijkheden voor de biggen. Daarmee is de bodem onder de biggenprijs weggeslagen. In de afgelopen weken kon de biggenprijs met moeite op hetzelfde niveau blijven. Voor deze week verwachten de Nederlandse biggenhandelaren een prijsdaling van €2. Daarmee komt de beursprijs op €30 per stuk. In Duitsland variëren de prijsverwachtingen voor de biggen van min €1 tot min €5 per stuk. Daarmee komt de Duitse biggennotering van Nord-West op zo'n €43 per stuk uit.

Prognose: dalende prijzen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

Verwachte beursprijs voor biggen

Beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • Ishtar

    Misschien moet de btw omlaag naar 0%, zou dat een oplossing zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.