Varkenshouderij

Achtergrond 2645 x bekeken laatste update:18 mei 2015

@VermeulenEls1 strooit met twitterberichten

Varkenshouder Els Vermeulen is actief op social media. Zo deelt ze informatie met collega's en blijft familie op de hoogte van wat ze doet.

Op Twitter is ze bekend: de Vlaamse varkenshouder Els Vermeulen. Onder de naam Vermel is vrijwel dagelijks te lezen en te zien waar ze mee bezig is in de stal. De ene keer verschijnt een tweet met mooie foto's van zogende of gespeende biggen, in een volgend bericht vertelt ze dat het speendag is en daarom topdrukte. Ze werkt volgens een vierwekensysteem, zodat sprake is van flinke arbeidspieken.

Soms zijn de berichten minder technisch. Dan spreekt er trots uit over het boerenwerk of ongenoegen over de markt. Dat laatste komt zelden voor. De Vlaamse is bovenal positief ingesteld.

Vermeulen is sinds begin 2014 actief op Twitter. Eigenlijk begon haar man Filip Bonte met sociale media. Meegaan met de tijd was de reden. Via Facebook en Twitter tonen de varkenshouders bekenden en familie wat zij uitvoeren in de stal. Vooral de familie van Els had daar behoefte aan. Vermeulen is een stadse. Net als zijzelf vijftien jaar geleden, had haar familie tot voor kort geen enkele kennis van varkens houden.

Die kennis is ondertussen flink gegroeid. Vermeulen heeft zich ontpopt tot twitterkoningin van de Vlaamse varkenshouderij. Half mei stond bij haar de teller op in totaal 1.250 tweets.

Goede zorg voor biggen

In de ruime kraamstal voor zestig zeugen met biggen ziet alles er keurig uit. De kraamstal is primair het domein van de varkenshouder. Bij de DanBred-zeugen liggen opvallend mooi geproportioneerde biggen. Onmiskenbaar nakomelingen van een Belgische Piétrain-beer. De biggen zitten in de laatste zoogweek. Ze krijgen zowel droogvoer als brij. In elk hok staan twee voerkommen. Aan de biggen is te zien dat ze goede zorg krijgen.

Oog voor detail

Het versturen van een tweet laat Vermeulen afhangen van het moment en haar gemoed. Ze is spontaan en geniet van de kleine, dagelijkse dingen van het leven. Als ze een big ziet die op aparte wijze zit, een zeug die na het eten gaat liggen en biggen laat drinken of biggen die lekker slapen, dan wordt ze daar blij van en maakt ze een foto. Dat gaat zorgvuldig. Ze pakt haar smartphone uit de borstzak van de overall, kiest een mooi stekkie en buigt zich om de dieren goed in beeld te brengen. Daar slaagt ze in, getuige haar vele foto's op Twitter en Facebook.

Inseminatieweek

Veel foto's die de varkenshouder online zet, zijn in de kraamstal gemaakt. Regelmatig laat ze ook gespeende biggen zien of zeugen die in de bronstweek naar buiten mogen. Ze vindt eigenlijk al het werk bij de varkens mooi. De inseminatieweek is belangrijk voor haar, omdat ze daar veel tijd in steekt. De zeugen gaan dan afwisselend in groepjes van vijf met de beer naar buiten om berigheid te stimuleren. Als dan bij het scannen blijkt dat ze dragen, is dat mooi, net als drie maanden later de biggen eraf komen.

Woorden die geregeld terugkeren in Vermeulens tweets zijn 'inseminatieparty' of 'biggengym'. Het eerste ligt voor de hand, de tweede term komt van haar Nederlandse collega-varkenshouder Sabine Grobbink en slaat op biggen behandelen.

Niet alles online slingeren

De Vlaamse is inmiddels een ervaren gebruiker van sociale media. Twitter waardeert ze omdat kort en bondig informatie wordt gedeeld. Ze blijft wel opletten wat ze op het internet slingert. Ze wil voorkomen dat ze foto's of teksten plaatst die de sector – onbedoeld – in een slecht daglicht stellen. Met sociale media kun je burgers kennis laten maken met de varkenshouderij, maar ook een discussie oproepen die je niet wilt, beseft Vermeulen.

Varkenshouders op Twitter

Varkensboer is een solitair beroep. Vermeulen zou graag zien dat meer Vlaamse varkenshouders actief worden op Twitter. Omdat de Vlaming van nature gesloten is, loopt dat echter geen vaart. Via Twitter of Facebook kan iedereen zien wat zij doet. Maar zij ziet ook graag wat collega's doen en hoe zij werken: "ik vind het leuk om te zien hoe de stal van collega's eruitziet." Ze heeft veel contact met Nederlandse collega's op Twitter. Dat waardeert ze zeer.

Digitaal informatie uitwisselen

Internet gaat inmiddels verder dan burgers, collega's en familie informeren over wat de varkenshouders doen in de stal. Els en haar echtgenoot zijn met 28 collega's ook lid van een studieclub, waarin ze via een digitaal platform informatie uitwisselen. De tips van vakgenoten hebben hen al veel relevante kennis opgeleverd. Ook wisselen de boeren digitaal prijsinformatie uit, zowel over hun varkens- als akkerbouwtak. Dat ervaren ze als zeer waardevol.

Els Vermeulen is nog lang niet uitgetwitterd. Hoewel het stalwerk een sterk repeterend karakter heeft, ziet zij telkens weer aanleiding haar volgers te verrassen. Ze zal daarom niet zonder haar 
smartphone de stal ingaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.