Varkenshouderij

Achtergrond 35 reacties

Varkenshouder krijgt flinke dreun

Vleesconcern Vion verlaagt zijn varkensprijs deze week met 8 cent naar €1,34 per kilo geslacht gewicht.

Helemaal onverwacht komt deze prijsdaling niet, maar het deelt wel een bijzonder zware klap uit aan de varkenshouders.

De beursprijs en de varkensnotering van vleesconcern Hilckmann werden vrijdag al met 9 cent verlaagd, nadat Duitsland vorige week woensdag een prijsval van 7 cent doorvoerde. In dat licht pas de prijsverlaging van Vion helemaal in het patroon dat eind vorige week werd neergezet. Bovendien was vrijdag de verwachting dat Duitsland de prijzen deze week nog eens zo'n 3 tot 4 cent zou gaan verlagen.

Volgens de Duitse bond van vleesvarkenshouders ISW is de heftige onzekerheid van eind vorige week weer wat afgezwakt en lijkt de varkensmarkt inmiddels weer af te koersen op stabilisering van de prijzen. Desalniettemin blijft er niets meer over van de mooie prijsstijging in week 16 en 17. Sterker, de prijzen liggen deze week in Nederland zo'n 3 tot 4 cent per kilo lager lager dan in week 15 (6 tot 10 april).

Voor een langer aanhoudende prijsstijging ontbreekt het de varkensmarkt op dit moment vooral aan een goede afzet binnen Europa. Met name de afzet van hammen naar Zuid-Europa loopt slecht, terwijl ook de verkoop aan Engeland veel te wensen over laat. Daarnaast heeft de vleesverkoop in oostelijke richting hinder van een relatief grote lokale varkensvleesproductie in die landen.

Mooie verdiensten

Een krap aanbod aan varkens in met name Duitsland zette de varkensprijs in de afgelopen weken juist in de goede richting voor varkenshoudend Nederland. Na de forse prijsverhoging in de weken 16 en 17 begon het net weer interessant te worden voor de vleesvarkenshouder. Nog een paar van dergelijke verhogingen zouden eindelijk weer mooie verdiensten op kunnen leveren.

Des te harder is de dreun die de prijsverlagingen in de afgelopen twee weken hebben opgeleverd. Met name de prijsverlaging van 8 cent deze week tikt zwaar door in de opbrengsten van een varken. Per varken mist de vleesvarkenshouder al zo'n €7,50 ten opzichte van vorige week. Voor een varkensboer is dat een gemis van zo'n €1.500 bij aflevering van 200 varkens per week, ofwel ruim €6.500 per maand.

Laatste reacties

 • niet

  Wanneer krijgt de varkenshouder geen dreun??? Zijn weinigen die dat aan het hoofd aankunnen maar ja moeten is ook wat he.

 • boerkebrabant

  diutsland staat weer gelijk asls 4 weken geleden. vion 3 a 4 cent lager!
  was het wel zon goed plan van de banken om aan die club nog geld te lenen?
  zouden we als varkenshouders niet beter af zijn zonder vion?

 • vandommelen


  vion is opsterven na dood

 • niet

  denk dat we beter door de zure appel heen kunnen bijten en zo snel mogelijk van Vion af te zijn. Het is een partij die het altijd moeilijk zal hebben omdat het geen eigendom is zijn mensen niet echt verantwoordelijk krijgen hun geld toch goed of slecht presteren. Particulieren doen het beter maar waarom zouden ze meer betalen dan Vion???

 • Tearpoal

  Het is net als je in de schuldsanering zit, het maakt niet meer uit hoe slecht de financiele situatie is.

 • boerkebrabant

  ja, dat is het probleem. vion kan gewoon niet meer betalen, en grijpt elke kans om de prijzen te verlagen, met al die feestdagen door de week, krijgen de  andere salchterije toch varkens genoeg, waarom zouden ze dat meer gaan betalen als vion? inderdaad vlug weg met die partij, en laat er iemand anders maar eens proberen of ze die tent wel aan het draaien kunnen krijgen. maar ja, het zal wel weer een jaar duren voor ze er die 100 miljoen weer hebben verbrast.

 • Maya

  Allemaal eigen schuld,nog meer en grotere stallen bouwen,nooit genoeg en dan krijgt de slachter de schuld.

 • aqwzsx12

  tot in den treure: NOOIT, never and again, nooit komt het nog goed met de varkens...voor de boer. ik zou er een encyclopedie over kunnen neerpennen, maar zo is het.

 • Wim 1


  Wat zijn we weer hoopvol, maar met deze pessimisme schieten we niets op, met elkaar de put inpraten worden we ook niet gelukkiger van.Dus kop op of stoppen!!!

 • info104


  Het tijdperk van meer en noch meer heeft al een hele periode slechte vruchten gegeven, hoeveel minder durven we te gaan produceren het zal de toekomst bepalen van de moderne varkens houderij en wie staat er op om dit proces in te zetten, een Vion de schult geven is zo makkelijk, maar hebben we als varkens houder niet zelf de lage prijzen in de hand gewerkt.  

 • slutter

  Juist ja.

 • juur

  In EEG wordt 10 % teveel geproduceerd  vandaar de lage  prijs. Dom door doen, nog meer stallen bouwen  Voor elkaar de markt verzieken.

 • varkenshouder1


  10% lichter slachten dan op korte termijn Juur.

  Verder is zijn de fuseringen in de slachtwereld niet positief voor de varkenshouder. Groter en groter heeft veroorzaakt dat de slachtwereld de macht heeft over de varkenshouder, en tevens dat de slachtwereld machteloos is tegenover de retail. Een slachterij kan bijvoorbeeld een klant als AH of Jumbo niet meer laten gaan omdat er dan een groot deel van de afzet invalt. Dat geeft op zijn beurt teveel macht aan de retail.

  De varkenshouder is de grote speelbal in dit geheel.

 • LUCTOR


  Wie kan me uitleggen wat VION of zoals hier gereactioneerd de schuldige is aan de slechte prijzen? De wereld is toch groter als NL waarom niet gewoon de realiteit onder ogen zien. Ik bedoel daarmee dat er in andere contigenten ook vooruitgang is geboekt op de efficientie voor het houden van varkens wat tot gevolg heeft een hogere produktie. Als ik in andere landen de produktie  kosten vergelijk met NL dan is het een verloren wedstrijd voor varkenshoudend Nederland. Probeer als sector een warme sanering opgang te krijgen zodat er niet te veel afvallers met het syndroom van alles verloren achter blijven.

 • boerkebrabant

  luctor. al je even terug kijkt naar de prijsvorming zie je dat vion verschillende malen per jaar de prijs als eerste naar beneden drukt. vaak meer als duitsland. ook deze week is het weer het geval.
  verschillende keren gaat van rooi op woensdag niet mee, met vion,
  wat als gevolg heeft dat vion de prijs dan weer corrigeerd,
  hopelijk is het je nu duidelijk dat wij met de prijsbreker vion niet gelukkig zijn

 • Mtstermors1

  niemand zegt dat je aan de vion moet leveren. kunt toch ook gewoon na duitsland. en als je zelf mog kiezen ga je toch ook niet meer betalen. als er toch zat van is.

 • boerkebrabant

  ik lever ook niet aan vion, maar dankzij vion is de uitbetalingsprijs lager bij alle varkens. als vion een sterke partrij was, met mensen aan het stuur die kennis van zaken hadden, zou vion heel misschien wel eens voorop kunnen lopen met de prijs, en dan gaat de rest mee. nu is het tegenovergestelde waar en zit iedereen met de gebakken peren. wel zou ikl tegen de vion leveranciers zeggen, dat ze eens goed moeten na denken of ze nog wel aan het zinkend schip willen leveren. kijk, als er nou eens 5 % van de klanten bij vion zou stoppen. is daar de noodzaak om telkens te moeten verlagen misschien iets minder, of moeten ze zelf ook wat extra doen om de varkens binnen te krijgen.

 • eppenzolder


  Vraag en aanbod bepalen de prijs, te weinig vraag ? Ik denk te veel aanbod, zoals juur ook al zegt.

 • LUCTOR


  @boerkebrabant Draai het eens om de partij waar jij de varkens aanleverd zou dit toch ook kunnen doen zodat VION wel moet volgen om varkens te krijgen.Je zou FCampina ook de schuld kunnen geven doordat deze alle aangeboden melk gaat verwerken zodat de melkvee stapel rustig doorgroeit met het gevolg een overvoerde cq niet te plaatsen mest, zal voor de varkenshouders een grote financiele kostenpost worden het voorproefje begint dit jaar maar is nog niet ten einde. Tel daarbij de overvoerde varkensmarkt en tel uit je winst. Ik denk dat het landbouwbeleid van de afgelopen decennia een grotere rol speelt in de slechte varkensmarkt dan VION.

 • jan hien


  ik denk dat grote varkens bedrijven meer beuren bij vion dan dat wij denken en er gekort word op de kleindere bedrijven om toch de kosten te beperken en zo houden ze de haken vol

 • varkenshouder1


  Lichter leveren en er is geen overschot.....

  Simpeler kan niet maar moet in gang gezet worden. Wel koppelen aan een zeugenquota in de EU.

 • priems

  zeugenquota in de EU en als men het verkoopt aan een ander 10% korten bij overdracht bij vleesvarkens ook en een limiet stellen aan de grote van de bedrijven want wie wil er zeugen bedrijven van meer als 4000 zeugen of 10000 vleesvarkens. Een mens met gezond verstand niet

 • John*

  aflevergewicht koppelen aan historische biggenprijs (dus bij opleg big). t seizoenseffect in de varkenshouderij houden we toch.

  Biggenprijs laag = veel biggen = veel vlees 4 maanden later bij afleveren.

  Achteraf mogen we niet klagen over de prijzen die gerealiseerd zijn voor biggen van 35 euro.

 • boerkebrabant

  luctor,
  natuurlijk zullen de varkens geen kwartje duurder zijn zonder vion. maar enkele centen zal het wel zijn, en als je die opteld de laatste jaren, kom ik toch aan een leuk bedrag,ik lever aan van rooi, en die is dit jaar al verschillende keren niet zo hard gezakt als vion, wat als gevolg had dat vion openbaar de prijs weer bijstelde. en hoe vaak zal het gebeuren, dat de leveranciers met de beste handelgeest het verschil bij betaald kregen?

 • Tearpoal

  Janhien, jij ziet het goed. Roeppriis, of prijs Vion doet er niet toe.
  Grote partijen varkens leveren maakt varkenshouderij renderend, ook bij de inkoop. Deze marge wordt welliswaar bij de kleine leverancier weggehaald.
  Het is wel de vraag hoe dit spel op deze manier doorgaat.

 • varkenshouder1


  Dit spel gaat door want de grote kan niet meer stoppen en de kleine moet stoppen.

 • LUCTOR


  boerkebrant,

  Als ik het goed begrijp is er een scheve marktwerking doordat VION afwachtend is.

  Nou ik geloof er niks van er is gewoon te weinig  marktwerking bij de inkoop van de varkens doordat er overproduktie is. Zouden de varkens die deze week over de grens geslacht worden op NL markt blijven was de roep prijs volgende week onder de euro gezien de liquiditeits positie van de varkenshouders word er gretig gebruik van gemaakt bij de in kopende partij want de varkens komen toch. De man of vrouw die het wiel heeft uitgevonden heeft er voor gezorgd dat de retrail niet afhankelijk is van binnenlandse produktie zou het produkt hierdoor duurder in het schap komen te liggen maakt niets uit want de omzet zal dan wat dalen maar aan de marge kant zal het terug gehaald worden. Als varkenssector zou ik ook voor dit systeem kiezen minder omzet maar wel grip op de marge. 

 • steenbok1

  geloof nooit dat vion bepalend is voor de varkensprijs, zowel in negatieve als in positieve zin

 • Hans Brasil

  de prijs is te laag vanwege het te grote aanbod. het te grote aanbod is er omdat er teveel biggen worden geboren. teveel biggen worden er geboren omdat er teveel  zeugen(bedrijven) zijn. En de veroorzakers daarvan zijn de Hollandse en Deense zeugenhouders, die vanwege hun (1) goede technische resultaten zich liever hebben gespecialiseerd in het enkel biggen fokken, dan ze af te mesten, (2) met enkel biggenfokken, minder stront hebben, (3) als evt. mesters niet tegen het goedkopere zelf verbouwde voer opkunnen van mesters in Dld en polen etc. Dus in Holland en Denemarken is het interessanter om biggen te produceren dan ze af te mesten. Iedere big die zij producen, wordt hoe dan ook een mestvarken, en daarom is het te grote biggen aanbod de verknaller van de vleesprijs. Als je dan toch wat wilt doen, en bereid bent om in eigen vlees te snijden, dan moet je bijv. een transportverbod instellen voor biggen voor een straal meer dan bijv 25 KM.

 • koestal

  Door teveel aanbod bepalen de slachterijen de prijs,zal voorlopig ook wel zo blijven,eerst krapte realiseren dan wordt het beter

 • henkgrootens

  Door deopschaling in de economie bepaald de slachterij de prijs ook niet meer. Een slachterij kan niet zomeer tegen een supermarktketen zeggen, jje krijgt ons vlees niet als je niet meer betaald want dan blijven ze met het vlees zitten. Ja. het is dus de overproductie die zorgt dat vlees goedkoop is.

 • John*

  van zaadje tot karbonaadje duurt bijna een jaar.. voordat we als sector iets merken van een productiedaling en hogere vleesvarkensprijzen door minder zeugen (wat nu dus aan het gebeuren is) zijn we een jaar verder. Als de krimp voldoende doorgeschoten is profiteren de blijvers weer 1 tot 2 jaar van hogere prijzen. Voordat we als sector effect merken van het verhogen van de productie zijn we ook weer 1,5 jaar verder. Dit proces duurt altijd 4 tot 5 jaar en wordt ook wel de varkenscyclus genoemd.
   Het succes van de sector (zowel negatief als positief) wordt volledig vertaald in de biggenprijzen waardoor alleen de gesloten bedrijven en vermeerderaars nog iets van de cyclus merken. Met de huidige biggenprijzen hebben er al weer een flink aantal bedrijven besloten om de handdoek in de ring te gooien.

  POV wil tijd en energie steken in marktkracht. Hierbij is dan de grote vraag: hoe kan de termijn van 5 jaar omgezet worden in een termijn van 5 maanden zodat we de vraag en aanbod beter in balans kunnen houden met de productie.

 • koestal

 • koestal

  In Limburg komt  nu de grootste varkenshouderij van Nederland,dat is de genadeklap voor de rest

 • kiepel

  Van Rooi is zijn zakken aan het vullen!
  Vion krijgt de schuld.
  Van Rooi kan en moet gewoon fatsoenlijk betalen i.p.v. te weinig(omdat Vion niet meer kan, Kinderachtig).

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.