Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Varkenshouder: Polen hebben hart voor varkenshouderij

Op het bedrijf van Sjef van den Nieuwelaar werken al jaren Poolse medewerkers. Het bevalt de varkenshouder goed.

Van de taalproblemen van Mariusz Juszczyk is nauwelijks meer iets te merken. De van origine Pool spreekt nagenoeg vloeiend Nederlands. Hij werkt al jaren op het varkensbedrijf van Sjef en Marjan van den Nieuwelaar. In totaal werken er in wisselende samenstelling vier Poolse zzp’ers. “Het bevalt me prima”, zegt van den Nieuwelaar. “Ze werken hard en hebben hart voor de varkenshouderij. Dat mis ik nogal eens bij Nederlanders.”

Mariusz is destijds de varkenshouderij ingerold; hij werkte de eerste jaren bij een bouwbedrijf en kwam zodoende op dit bedrijf. De varkenshouder zat in een uitbreiding en kon wel wat extra handjes gebruiken. In eerste instantie voor het eenvoudige werk; met de groei van het bedrijf kwamen daar meer verantwoordelijkheden bij.

Volledig geïntegreerd

De eerste jaren sprak Mariusz geen vreemde taal. Dat was dus vooral met handen en voeten communiceren. “Ik deed het voor en hij pikte het snel op”, herinnert de varkenshouder zich. Mariusz bleek leergierig en leerde eerst Engels en later Nederlands. “Ik vond het belangrijk om te kunnen praten met mensen in Nederland. Ik wilde hier blijven en wist dat ik er iets voor moest doen.” Sjef: “Mariusz is nu meer Nederlander dan Pool.”

Een groot verschil met zijn thuisland vindt Mariusz het planmatig en professioneel werken. Over de automatisering en omvang heeft hij zich verbaasd. “Na het laden van een vrachtwagen varkens gaat het werk gewoon door. In Polen gingen tien varkens naar de slacht en was het feest.”

Een deel van de Poolse medewerkers wordt ingezet om piekmomenten mee op te vangen, zoals het schoonspuiten van afdelingen.

Bijscholing

De medewerker kan alle werkzaamheden invullen. Het meest doet hij in de dek- en kraamstal. Sjef vindt het belangrijk dat de medewerkers zich verder bekwamen. Daarom stimuleert hij dat ze af en toe een cursus volgen, zoals bij de stichting KPV. Mariusz ervaart het als zeer nuttig. “Ik merk dat ik een stuk theoretische achtergrond mis. Nu kan ik beter meepraten over onderwerpen en dat is beter voor het werk.” Ook betrekt de ondernemer zijn Poolse medewerkers bij het structureel overleg met de dierenarts en voeradviseur. “Ze begrijpen dan waarom we dingen zo doen.”

Welk advies wil de varkenshouder zijn collega’s geven? “Investeer in kennis en behandel Poolse mensen netjes en met respect.” En Mariusz aan Poolse collega’s? “Leer Nederlands en integreer in de maatschappij.”

Rene Stevens

Laatste reacties

 • somporn

  Wat gaf de doorslag,was/is een ``Pool`` goedkoper dan een NL arbeidskracht of gewoon beter?

 • LUCTOR


  De doorslag is dat er geen Nederlander meer te krijgen is voor dit soort werk stallen spuiten etc. Waarom werken deze mensen op ZZP basis en niet gewoon in loondienst?

 • J@gertje

  Luctor, Als je er een normaal salaris tegenover stelt zal dat nog wel meevallen.

 • Biggemans

  Als Mariusz te weten komt dat Nederlandse collega's die tzelfde werk doen 20 Euro per uur meer verdienen als ZZP er, zal t snel overzijn op de boerderij met KDV sudsidie. 2 kilometer verderop in Wuustwezel betalen we 33 Euro per werkuur voor een ZZP er...die wil werken,,,,

 • Demeter Griend

  Ik heb het liefst vrouwen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.