Varkenshouderij

Achtergrond 1989 x bekeken 5 reacties

Niemand is gebaat bij gejojo van varkensprijs

De op-en-neergaande varkensprijs van de laatste weken brengt de varkenshouderij weinig. De sector heeft meer aan een stabielere prijsvorming op langere termijn.

De varkensprijs in Duitsland steeg in de eerste twee weken van april twee keer met 5 cent. Vervolgens dook de prijs in twee weken tijd net zo hard weer omlaag om uiteindelijk nog beneden de prijs van begin april uit te komen. Het was de tweede keer dit voorjaar dat dit gebeurde. Op 18 februari steeg de notering met 7 cent. In de twee weken erna ging die 7 cent er even hard weer vanaf.

De stijgingen werden vooral vanuit het krappe aanbod van levende dieren gedreven. Op die momenten weten producentenorganisaties in Duitsland de notering op te drijven. Vanaf het begin was duidelijk dat het in de vleesafzet niet werd teruggehaald. Op het moment dat het aanbod ruim genoeg is en de slachterijen de bovenliggende partij zijn, daalt de prijs weer net zo hard.

Nederlandse slachterijen worden met dit fenomeen geconfronteerd en moeten vaak met tegenzin mee, omdat de Duitse en Nederlandse vleesvarkensmarkten communicerende vaten zijn. ‘Ze hadden met 3 cent omhoog moeten gaan en op die manier een geleidelijkere stijging moeten opbouwen. Het is zo jammer dat het op deze manier gaat. Hier heeft niemand wat aan’, klinkt het in de vleeswereld. Dit geluid valt iedere keer op te tekenen in deze situaties.

Averechtse werking

Grote fluctuaties in de varkensprijs en de drang van vleesbedrijven om hogere prijzen te beuren, werken in de handel vaak averechts. Op het moment dat de prijs stijgt, proberen kopende partijen deze zo veel mogelijk te drukken. Op het moment dat de varkensprijs een even grote val maakt, is het effect dat die kopende partijen extra druk uitoefenen om de prijs van het vlees omlaag te krijgen. Gevolg is dat de verkopende partij dubbel wordt gepakt en verlies lijdt. Prijssprongen van 5 cent omhoog of omlaag die niet consistent blijken te zijn, worden in de afzet niet gewaardeerd. Vleesafnemers willen veel meer langetermijnafspraken.

 

Veranderend krachtenspel

De vleesafzet is gebaat bij een stabielere prijsvorming op langere termijn. In dat licht is het interessant om te zien wat Tönnies met zijn nieuwe veehandelsbedrijf beoogt. Het wil meer vat op aanvoerschakels in de keten, met name op herkomst, antibioticabeleid en dierenwelzijn. Varkenshouderijbelangenorganisatie ISN verdenkt Tönnies er echter van een integratie te willen bouwen met prijsafspraken en contracten. Dat kan het krachtenspel in Duitsland op de lange termijn veranderen.

Weinig ruimte voor structurele prijsstijging

Voor varkenshouders blijft het zuur dat de varkensprijs niet echt omhoog wil gaan. Dat heeft te maken met de huidige situatie in de Europese varkenshouderij. De EU heeft een zelfvoorzieningsgraad van bijna 110 procent. De belangrijke exportmarkt Rusland viel weg. De EU heeft bovendien te maken met een teruglopende consumptie van varkensvlees bij licht stijgende productie. De export naar derde landen groeit weliswaar, maar ook op wereldschaal is sprake van een groeiende productie en volle markten, dus prijsdruk. Al met al is er onder zulke omstandigheden weinig ruimte voor een echt structurele prijsstijging.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  slachterij moeten en kunnen de regie gaan nemen, lichter slachten is een goed voorbeeld. als de slachterij nou eens bepaald dat er in weken van tekort meer geladen gaat worden in de stallen, een voorbeeld, de meeste varkenshouders doen een maal topladen, daarna blijven ze een week of 3 uit de stallen om vervolgen varkens te gaan leveren van rond de 95 kg gemiddeld geslacht, er zitten er genoeg bij van zeg maar 105 kg, als je die er nou 2 weken eerder uit haald, wegen ze toch nog voldoende voor de verwerking, en heb je toch flink wat minder vlees,  in de pluimvee en roodvlees wereld bepaald de slachterij ook vaak wanneer er wat weg gaat, die sectoren zijn volgens mij gezonder als de varkenshouderij!! natuurlijk hoord daar een stabiele prijs bij, met als doel ook een structueel hogere prijs, bedenk  wel. dat er van een varken van 95 kg geslacht, ongeveer 65 kg vlees verkocht kan worden. en van een varken van 105 kg , word er 74 kg vlees verkocht, dit is over dat ene varken tovh vlug 13% minder vlees.

 • Joseph,de man


  ALS JE EERST EENS BEGINT MET HET NIET MEER OPLICHTEN VAN DE COSUMENT DOOR HET VLEES MET WATER TE INJECTEREN EN VERVOLGENS HET TOTALE PRDUKT ALS VLEES TE VERKOPEN, DAN KRIJG JE MISSCHIEN DE CONSUMENT WEER TERUG ALS VLEESAFNEMER, GEBEURT DIT NIET IS DIT EINDE OEFENING VARKENSHOUDERIJ.

  TEVENS  ONMIDDELIJK STOPPEN MET UITBREIDEN, EN WEGGAAN BIJ DE BANKEN DIE DIT ALLEMAAL FINANCIEREN.

  ANDERS EINDE OEFENING VARKENSHOUDERIJ, KIJK MAAR NAAR DE TUINBOUWSECTOR.

     

 • John*

  op termijn winnen we t zo niet van de integraties die nu al in spanje een flinke opmars hebben gemaakt. Die zijn eigenaar van t product totdat het door de laatste schakel (supermarkt) afgenomen wordt. varkens een week eerder of later slachten kijken ze niet naar zolang t allemaal maar efficient gebeurd en ze de klanten altijd kunnen leveren.

  Hier kent elk stuk vlees misschien wel 5 tot 6 eigenaren totdat het bij de consument komt. elke partij zoekt zijn eigen moment om zaken te doen met als gevolg dat we als keten niet meer efficiënt zijn.  en de kostprijs onnodig hoog maakt.

 • betsietijs1

  Waarom kunnen we niet komen tot een afspraak van een maximale prijsstijging EN daling van 3 cent of zelfs 2 cent. Dit moet dan gebeuren in Nederland, Duitsland en Belgie.
  Je voorkomt hiermee dat de vleeshandel de prijsstijging niet kan of wel bijbenen. En je voorkomt dat varkenshouders zeer sterk gaan anticiperen op de prijs door dieren vast te houden (want de prijs kan nog verder stijgen) en enkele weken later met grote aantallen en zware gewichten over het hek gooien bij de slachterijen, zodat deze weer reageert op dit overaanbod van kilo's en de prijs drastisch laten dalen    

 • John*

  als de varkensprijs niet meer stijgt of daalt dan 2 cent is inderdaad niet interassant om varkens vast te houden of versneld te leveren.

  84 euro lang jarige voerwinst per plaats

  maakt 1,61 voerwinst per week per plaats

  dat is 1,71 cent per kg.

  dus dalen de biggenprijzen meer dan 2 euro is het interessant om week niet op te leggen.
  stijgen de biggenprijzen meer dan 2 euro is het zaak om je stal zo snel mogelijk vol te hebben
  stijgen de varkensprijzen meer dan 2 cent per kg is het interessant om te wachten met leveren.
  dalen de varkensprijzen met meer dan 2 cent per kg is het interessant om flink door te leveren.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.