Varkenshouderij

Achtergrond 3450 x bekeken 24 reacties

Biggenmarkt zwaar in mineur

De beursnotering voor biggen is met €3 verlaagd. Dat is nog 50 cent meer dan afgelopen vrijdag werd verwacht.

Vion verlaagde zijn biggennotering met €3,50. De afzet van biggen loopt dramatisch. Het aanbod van biggen is de laatste weken flink gegroeid. In de vrije handel wordt gemeld dat biggen vergeleken met een week of drie geleden zeker €10 per stuk minder opbrengen, dit terwijl de beurs de afgelopen weken nog maar met €3,50 is verlaagd.

Bij de vleesvarkenshouderij is de lust om biggen op te leggen op het ogenblik minimaal. Er zijn bedrijven die zelfs letterlijk niet op kunnen leggen omdat de putten vol zitten en er geen afzet is voor de mest. Kopers zijn ook bijzonder kritisch op de kwaliteit van de biggen. Er hoeft maar iets mis te zijn met de dieren, of ze worden geweigerd en moeten elders tegen veel lagere prijs worden afgezet. Vermeerderaars en handelaren draaien op voor het verlies. De term kopersstaking valt zelfs hier en daar.

De zware verlagingen van de varkensprijs maken vleesvarkenshouders boos en gefrustreerd. De beursprijs voor varkens ging afgelopen vrijdag zelfs met negen cent omlaag, terwijl Duitsland eerder slechts zeven cent had verlaagd. Veel vleesvarkenshouders hebben hun woede en ergernis hierover geuit bij de handelsorganisatie Vee & Logistiek.

Prognose: Dalend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u via de volgende link in Boerderij op Maat:

Diverse biggenprijzen

Laatste reacties

 • jop.

  NVV ziet het toch een stuk positiever met haar notering

 • lemmers


  Je hebt gelijk Jop. De belangenbehartiger van de vermeerderaars -1 en de beurs -4. Dit valt toch niet te verdedigen.

 • varkenshouder1


  -4 is niet nodig. Ik denk dat de NVV dan beter staat. De vette gaan nu niet veel verder zakken tot Pinksteren

 • hans veghel

  de toeslagen op de nvv notering zal wel zakken

 • leftturn

  de vermeerderaars vakbond houdt al jaren de prijs te hoog. dit leidt tot meer biggen en uiteindelijk meer vlees, dus lagere prijzen. maar ja, enkele leden schreeuwen zo hard dat er toch voor de korte termijn gekozen wordt. ik ben als mester voor een positieve notering mag best een beetje scherp aan de markt, maar dit is volkomen onzin.
  ik ben geen lid meer vanwege onvrede met de notering, dus voor mij hoeven ze het niet te wijzigen, maar de wal keert het schip.
  ik kan het op punten trouwens best wel vinden met de nvv, maar hier slaan ze al jaren de plank volledig mis. er zitten mensen met hart voor de varkenshouderij, net als bij lto. het is lastig zware keuzes te moeten maken, maar met pappen en nathouden blijven de bedrijven ook niet overeind.
  afgelopen zomer moesten we ook eerst ruzie maken met de fokker over de toeslag vanwege de absurde notering. dit zal dan nu ook wel weer moeten, jammer...
  we hebben een situatie gecreeerd waarbij zelfs deze veel te lage biggenprijs al niet betaald kan worden. de fokkerij moet het normaliter voor 1 mei verdiend hebben en de rest van het jaar proberen geen verlies te maken. nu gaan we van een situatie waarin een groot percentage van de bedrijven nauwelijks geld verdiend naar een koude zomer, vrees ik. dit lossen we echter niet op met het nog langer neerzetten van een te hoge prijs.

 • producent

  varkenshouders gefrustreed?
  de productie moet terug en wel zo ver dat de handel loopt te leuren om de slachtrijpe varkens. Er is nu en nooit geen handel bij de meeste bedrijven en dat is niet goed. Volgens mij zijn de meeste boeren te bang om geld te vragen, bang dat ze een grote mond krijgen van de slachterij
  Als landbouwers vragen we niet wat we er voor moeten hebben maar wachten af wat we van de afnemer krijgen. WAANZIN is dat. Geen enkel bedrijf die zijn product mee geeft en afwacht wat hij van de afnemer krijgt. Het keten verhaal is naar mijn idee ook niet goed, daar zit ook geen handel in. Bij handel is ook niet alles koek en ei maar daaar moet de producent zelf op proberen te sturen, nu loopt de producent alleen de meeste risico

 • priems

  het credo is minder biggen dus fokkers er moeten minder zeugen komen probleem aanpakken bij de bron. Dit klinkt hard maar het is de enige oplossing. Bij de mester is de beurs leeg en de put vol met mest. IK wens jullie veel succes

 • John*

  er zijn al stoppers genoeg, duurt alleen 6 maanden voordat een zeugenhouderij leeg is en dan nog is 4 maanden voordat t laatste varken geslacht is. van de zomer is er een krimpend aanbod biggen en oktober december een krimpend aanbod vleesvarkens.
 • porky 1


  laat de pov eens komen met een natinaal biggen qoutum evt europees afgesproken en elk jaar kijken we wat er nodig is dan houden we het langer en beter vol als deze rat race waarbij fokker en mester elkaar de tent uitvechten en de politiek de lachende derde is met hun creeren van een mestoverschot waardoor de varkenhouders nu met de gebakken peren zitten

 • leftturn

  maak je geen illusie, de pov kan en mag geen afspraken maken mbt productie. de belgen hebben er jaren aan getrokken met veel passie en inzet overigens, en wij vragen de pov nu opnieuw geld uit te geven om dezelfde conclusie te trekken. maar ja, dat is wat mensen willen horen. daarnaast, als het al zou lukken, is het nog geen optie voor de eerste twee, drie jaar.
  in veel bedrijfsplannen, gemaakt voor de ombouw 2013 staat dat we 10 jaar voor niets 70 uur per week in de stal willen werken, vaak ook nog met een zeer ambitieuze voerwinst tov gemiddeld. valt de voerwinst een paar procent tegen, is het direct crisis. dit terwijl de gemiddelde voerwinsten best in de buurt van het langjarig gemiddelde komen.

 • John*

  de markt bepaald nu t quotum, zitten we er boven, dan worden we met zijn allen gestraft met lage prijzen. zitten we eronder dan worden we beloond met hoge prijzen.

 • wimpy


  nord west notering blijft anders  nog op peil zit daar minder neerwaardse druk van de handel ?? 

 • John*

  noord west volgt veel beter de ontwikkeling van de varkensprijzen. Na de feestdagen moet de markt laten zien wat ie waard is. zo niet dan gaat de nord west ook onderuit.

 • brabantsduitserke

  het grote verschil zit Nord West is een duitse notering dwz een importeerend land voor biggen Al die andere noteringen in Ned zijn noteringen in een exporteerend land.

 • Wim Toornstra


  Volgt de ontwikkeling van de vleesvarkens??? John Dan had de nord west ook stevig moeten zakken.

 • John*

  de noordwest heeft ook niet zoveel geplust als de beurs en nvv notering de eerste maanden van het jaar..

 • Oké dan

  Ook in Duitsland prijsdruk biggen -3 euro.

  Aktuelle Ferkelnotierung vom 04.05.2015

  Region Hohenlohe und Oberschwaben

  Notierung vom 04.05.2015     Spanne        Ø
  Veränd.Preis 100er Gruppe    45 - 50 €   47,40 €    (-3,00 €)

  Ferkel im Handelsabsatz
  21.598 Stück

  MARKTLAGE

  Die schwache Nachfrage am Ferkelmarkt beunruhigt die Marktbeteiligten zunehmend. Unter den gegebenen Voraussetzungen sind kaum noch Mäster bereit, Ferkel einzustallen. Preiskorrekturen sind zu erwarten.

 • Oké dan

  Bron: Die Landesanstalt für Entwicklung der Landwirtschaft und der ländlichen Räume (LEL) 

 • varkenshouder1


  Een nationaal biggenquota heeft geen nut. De EU zou een zeugenquota moeten hanteren.  Waarom kon dit bij de rundvee wel en bij de varkens niet. Ik zie geen reden waarom dit niet ingevoerd zou kunnen worden.

  Is er nou niemand die dit een euro commisaris uit kan leggen dat een zeugenquota meer rendement zal geven aan de totale sector dan bijvoorbeeld het vlees invriezen wat momenteel de markt weer onder druk zet????

 • tonny60

  Maak je geen illusie.De Eu heeft net het melkquotum afgeschaft mede dankzij  inspanningen van LTO en de cooperatieve zuivelondernemingen en zullen heus geen biggenquotum in het leven roepen.Langleve de vrije markt

 • W Geverink

  Dat is waar tonnie60. Een vrije markt verzekerd de consument van een overvloed aan goedkoop product. Zakenmensen berekenen het punt waarbij volume en prijs de winst maximaliseerd. Boeren daartegen houden zich liever alleen bezig met het produceren van volume onder het motto hoe meer hoe beter en laten het verdienen aan hun product volledig aan andere partijen over.  

 • zon

  Ik zie het zwaar in voor een gedeelte van de varkenshouders,als ik het hier in de regio hoor dan stoppen er toch al enkelen,er zijn er wat die de mest niet meer kwijt kunnen,die krijgen het van het najaar helemaal moeilijk wanneer de afzet sowieso op een laag pitje staat.
  Dan werkt een lage opbrengstprijs ook al niet mee.

 • LUCTOR


  Het is niet alleen de varkensmest op dit ogenblik hoor al verschillende geluiden dat hetzelfde af begint te spiegelen met de rundvee mest. Het voordeel van de melkvee houder is dat deze de afgelopen jaren een goede prijs voor de melk heeft gehad zodat deze bereid is en in de meeste gevallen ook over voldoende liquide middelen beschikt om een dikke prijs te betalen om van de mest af te komen. Zal niet lang meer duren dat er €40 per kuub betaald gaat worden wil de varkenssector dit volhouden zullen er vleesprijzen van €2,50 gerealiseerd dienen te worden en de biggen €90 of meer. Anders gaat het doek voor velen vallen.

 • kalkar

  Luctor, koeieboeren krijgen veel subsidie, waarvan ze de mestafzet  kunnen betalen. Varkensboeren niet, dus dit gevecht win je nooit.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.