Varkenshouderij

Achtergrond 2122 x bekeken

Biggen goedkoper in slechtlopende biggenmarkt

De beursprijs van de biggen kwam gisteren definitief op €32,50 per big. Een daling, maar minder dan de weken ervoor én door sommigen in de markt werd verwacht.

De biggenhandel is namelijk ronduit slecht met meer dan genoeg biggen en weinig vraag. Vergeleken met vorig jaar ligt de biggenprijs nu €15 lager. De notering ligt gelukkig nog wel een stuk boven het dieptepunt van €24 begin dit jaar.

In het binnenland zijn vleesvarkenshouders nog afwachtend. De varkensprijzen zijn wel iets gestegen maar het ontbreekt de ondernemers aan vertrouwen. Ook komen gemiddeld wat minder snel plaatsen vrij. Bovendien kampt een deel van de varkenshouders met volle putten in de stal en doet daarom rustig aan met het opleggen van biggen. Ook het buitenland biedt weinig soelaas. Spanje en Italië zijn uit de markt en voor Oost-Europese afnemers zijn de biggen altijd te duur.

Voor de komende weken zijn er niet zoveel lichtpuntjes te bespeuren. Het aanbod aan biggen blijft naar verwachting meer dan voldoende voor de vraag. Zeker voor losse koppels blijft de markt zeer moeizaam. Een aantrekkende varkensprijs kan de stemming op de biggenmarkt ten positieve doen keren. Stabiliseren van de noteringen is daarbij vooralsnog het hoogst haalbare.

Prognose: biggenprijzen stabiliseren.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.