Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Vereinigungspreis 5 cent omhoog

In Duitsland is de Vereinigungspreis met 5 cent omhoog gegaan naar €1,45. Op die verhoging werd al gespeculeerd, omdat de Teleporc-veilingresultaten tot twee keer toe met 2 cent omhoog gingen.

Dinsdag kwam de Teleporc-prijs uit op €1,48. Volgens de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is er voldoende aanbod van vleesvarkens dat ook graag wordt opgenomen door de slachterijen.

De Duitse slachterijen hikken echter tegen een verhoging van 5 cent aan. Marktleider Tönnies heeft nog geen prijs bekendgemaakt. Dat zal donderdag gebeuren. Een verhoging van 5 cent wordt in de vleesverkoop niet terug verdiend, aldus een woordvoerder namens het bedrijf.

Als de Duitse slachterijen hun notering verhogen, zullen de Nederlandse slachterijen die volgen, is de verwachting. Het blijft wel de vraag hoe bestendig de verhoging is. Het weer wordt beter; dat kan gunstig zijn voor de vleesafzet (barbecue- en grillafzet). Aan de andere kant komen er zowel in Nederland als in Duitsland een aantal gebroken weken aan met minder slachtdagen. Aanbod en vraag zijn dan al gauw uit balans.

In Nederland hebben Van Rooi en Compaxo hun notering voor deze week gelijk gehouden. Daarmee volgen ze Vion en Hilckmann die eveneens hun noteringen gelijk lieten.

Prognose: hogere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat

Laatste reacties

 • John*

  minder slachten = minder vlees = hogere vleesprijzen lijkt me

 • John*

  nog een 15 cent erbij zou zeer welkom zijn.

 • varkenshouder1


  Een verhoging kan in de vleesverkoop niet terug verdiend worden. Wat een kletskoek.

  De varkensprijs zou inderdaad minimaal 20 cent hoger moeten staan om de varkenshouder zijn kosten betaald te krijgen. Waar praten we in hemelsnaam over.  Tonnies wil gewoon veel eerder zijn zakken gevuld hebben.  Als supermarkten de kostprijs van een varken niet willen betalen maar wel van alle kanten over eisen liggen te roepen moeten die ook maar eens een keer een week niet bezorgt worden. Hang die varkens van die week dan maar in de vriezer met de opkoopregeling.  Geen vlees in het schap is het enigste wat zal werken om de retail wakker te maken. Slachterijen zullen hierin een hoofdrol moeten vervullen als ze hun eigen leveranciers de kostprijs willen betalen.

 • John*

  hoe kunnen we als primaire sector een goed beeld krijgen van de voorraden aan vlees die er zitten en de productie die er aan komt? De sectoren voor en na ons hebben mensen in dienst om dit voor die bedrijven uit te zoeken. Lukt t ook om deze informatie bij de varkenshouders te krijgen? Als dat zover komt kunnen wij effectiever inspelen op vraag en aanbod en onze marges overeind houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.