Varkenshouderij

Achtergrond 6168 x bekeken 11 reacties

Duitse varkensprijs duikt omlaag

Doetinchem - De Duitse Vereinigungspreis en de Duitse slachterijnoteringen voor vleesvarkens voor volgende week gaan met zeven cent omlaag naar €1,40 per kilo geslacht gewicht (ex btw).

De Duitse vleesvarkensnotering is terug op het niveau van drie weken geleden. De tien cent die er in twee weken met twee verhogingen van vijf cent bijkwamen, zijn er nu weer af. Voor de varkenssector zijn de ontwikkelingen teleurstellend.

In Nederland hebben Van Rooi Meat en Compaxo vandaag nog geen notering voor deze lopende week afgegeven. Deze worden morgen bekendgemaakt.

Achteraf kan de conclusie zijn dat de verhoging met twee keer vijf cent in Duitsland van enkele weken geleden te geforceerd is gegaan en vooral werd aangejaagd vanuit het krappe aanbod van slachtdieren. Vanuit de vleeswereld werd meteen al gewaarschuwd dat de verhogingen niet terug waren te verdienen in de vleesmarkt. De Nederlandse slachterijen verhoogden ook minder dan de Duitse. Vion bijvoorbeeld verhoogde over die twee weken in totaal met negen cent (incl. btw). In de vleeswereld wordt wel gesteld dat als de verhogingen van enkele weken geleden wat geleidelijker waren gegaan, bijvoorbeeld met twee of drie cent, de kans groter was geweest dat deze had standgehouden.

De vleesafzet op de interne EU-markt loopt slecht. Het is duwen en trekken in de handel, zelfs nu het aanbod als gevolg van een slachtdag minder, wat kleiner is. Vanuit Italië is er nauwelijks vraag naar hammen. In Duitsland zou normaliter de vraag naar barbecue en grillvlees rond deze tijd (1 mei) wat aan moeten trekken, maar ook dat is niet het geval. Kennelijk zijn er voldoende (ingevroren) voorraden bij de retail om aan dit soort vraagpieken te kunnen voldoen.

Ook in de export naar derde landen loopt het moeizaam. Wereldwijd is er veel aanbod van varkensvlees en weinig vraag, dus ook druk op de prijzen. Europa heeft bovendien volop te maken met de toegenomen concurrentie vanuit de Verenigde Staten die weer helemaal terug zijn op de wereldmarkt.

Voor de korte termijn is er nog weinig perspectief. Het is nog maar de vraag of de bodem al is bereikt. De Europese Particuliere Opslagregeling wordt naar verwachting binnenkort afgebouwd. De opgeslagen voorraden komen weer op de markt en kunnen invloed hebben op de prijsvorming.

Prognose: stabiel tot dalend.

Voor de ontwikkeling in de varkensnoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • niet

  Geen reacies meer varkensboeren zijn te ver heen.

 • chila


  stond er niet onlangs in de Boerderij dat de PO geen negatieve invloed had op prijsherstel ?

 • ikkethuis

  sterkte!!

 • koestal

  Er is nog  1 grote varkensmester in Duitsland,maar die kan het lang volhouden!

 • John*

  de echte dip van het vleesvarkensaanbod komt er binnen nu en 4 weken aan..

 • Wim Toornstra


  Klopt John En de biggenprijs crash zal volgen.

 • koestal

  Kunnen de supermarkten weer stunten voor BBQ !

 • John*

  ik hoop t wim!, laat ze maar 10 euro worden. Dan haken er zoveel fokkers af en zijn ze des te eerder 100 euro. vraag me alleen af of er dan nog biggen voor jou zijn of dat jou stal dan ook leeg staat omdat je het niet op kan brengen. weer een klager minder.

 • Klomp

  Denk je dat nou echt John, ik geloof er niks van . Reken maar niet dat er minder biggen en zeugen komen. Van de stoppers die zullen komen zullen de bedrijven die goed zijn gewoon doordraaien want er is altijd wel iemand die het wel kan opbrengen deze bedrijven voor een appel en een ei te kopen. En de ruimte die komt van bedrijven die echt leegdraaien wordt weer opgevuld door mensen die staan te trappelen om weer uit te breiden want die zijn er ook altijd nog. Het is een utopie om te denken dat er echt veel minder varkens in Nederland komen. Heeft ook geen enkele zin want anders sprinkt het buitenland er wel weer op in. De varkens zullen blijven.


 • Tearpoal

  De belangen van de veevoerindustrie en de varkenshandel zijn te groot om de varkenshouderij te laten vallen, immers ze gaan dan zelf ook mee.
  Ook gezien de voerschulden die er nu al zijn, zal de Nederlandse varkenshouderij gewoon doorgaan.

 • petit

  tearpoal kan wel eens gelijk hebben ....., jammer

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.