Varkenshouderij

Achtergrond 1486 x bekeken

Varkensprijs keldert 5 cent

Boxtel – De Nederlandse vleesvarkensprijzen kelderen deze week met 5 tot 6 cent per kilo. Daarmee wordt een flink deel van de prijsstijging in de afgelopen weken teniet gedaan.

Een krap aanbod zorgde sinds eind januari voor een oplopende markt, waardoor prijzen in de afgelopen weken juist met 19 tot 21 cent stegen.

Vion verlaagde maandag zijn notering met 5 cent naar €1,38 per kilo geslacht gewicht. Vorige week vrijdag was de beursprijs al met 5 cent verlaagd naar €1,34 per kilo. Hilckmann maakte een prijsverlaging van 6 cent bekend naar €1,36 per kilo.

De prijsdaling bij de varkens hakt er flink in. Hier en daar werd nog rekening gehouden met een lichte prijsstijging na de stabilisering in de prijzen in de afgelopen week. De ommekeer in de markt zorgt voor veel onzekerheid in de markt. In de afgelopen weken werden varkens achtergehouden in de hoop op een verdere prijsstijging. Nu is de situatie omgekeerd; uit angst voor een verdere prijsdaling worden er juist meer varkens aangeboden. Dit vergroot de druk op de prijsvorming.

Het verloop van het aanbod zal dan ook bepalend zijn om te komen tot een nieuw evenwicht in de markt. Mogelijk zit zo'n situatie er al redelijk snel  aan te komen. Althans dat hoopt onder meer de Duitse bond van vleesvarkenshouders ISN. Volgens de bond neemt het aanbod niet verder toe en dat biedt toch wel enige hoop op een betere afzet in de tweede helft van deze week. Vooralsnog zijn de vleesvarkens maar moeilijk te plaatsen.

De PO-regeling (particuliere opslagregeling) voor varkensvlees zou eigenlijk enige verlichting voor de markt moeten opleveren, maar daar lijkt vooralsnog geen sprake. De vergoedingen in de regeling zouden nauwelijks kostendekkend zijn. Bovendien zou de regeling geen mogelijkheid bieden om producten zoals slachtbijproducten uit de markt te halen die normaliter naar Rusland gaan.

De onzekerheid in de varkensmarkt heeft ook gevolgen voor de afzet van biggen. Vooralsnog gaat de Nederlandse biggenhandel er echter van uit dat deze week nog een lichte prijsverhoging is te verwachten van 50 cent. Met zo'n verhoging komt de definitieve beursprijs van biggen deze week op €37 per stuk. In Duitsland is de tendens van de Nord-West-prijs deze week onveranderd tot plus €1 per stuk.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

Verwachte beursprijs voor biggen

Beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.