Varkenshouderij

Achtergrond 4 reactieslaatste update:3 mrt 2015

Prijsstijging varkens komt tot staan

Na vijf prijsstijgingen op rij komt de varkensmarkt op adem.

Zowel Vion, de Beursprijs als Hilckmann noteren voor deze week onveranderd. De prijsverhoging ten opzichte van medio januari blijft daarmee voorlopig steken op rond de 20 cent per kilo.

Vion noteert deze week €1,43 per kilo geslacht gewicht. Daarmee komt de notering op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Belangrijk verschil met vorig jaar is dat de prijs toen van een hoger niveau af kwam en dat in maart de prijzen weer omhoog gingen. In hoeverre dat nu het geval is, moet worden afgewacht.

Vooralsnog lijkt de markt redelijk in evenwicht. Het aanbod aan slachtrijpe varkens komt op dit moment redelijk overeen met de vraag. Daarmee vervalt het krappe aanbod als argument om de prijzen verder te verhogen. Bovendien heeft een aantal slachterijen de slachtaantallen wat verminderd. Daarbij komt dat de vleeshandel er niet in slaagde het tempo in de prijsverhogingen aan de inkoop bij te houden. Al met al resulteert deze situatie nu in een stabiliserende markt.

Prognose: stabiele prijzen.

 

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

Verwachte beursprijs voor biggen

Beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • w v gemert

  John Ramaker, op welke basis komt u tot uw prognose ? Welke cijfers of is het gebaseerd op verhalen van de slachterijen en die van de vleeshandelaren. Mijn prognose is licht stijgend: stabiele vraag en aanbod en beperkt gebruik van P.O., volgende week goed weer.

 • John*

  PO zal nu wel helpen om de prijs verder te laten stijgen.. alle varkens die volgende week niet verkocht worden voor 1,60 per kg de vriezer in.

 • john.ramaker1

  @W v Gemert Prognose van stabiele prijzen is gebaseerd op reactie van slachterijen en vleeshandel en op reacties dat er in Duitsland sprake is van enige druk vanuit aanbod.

 • massy

  Waarom kan de vleeshandel de opgaande markt niet bij houden wat een onzin toen de markt naar beneden ging konden ze dat byzonder goed als er krapte is moet de prijs gewoon omhoog en dan moet je niet van die onzin gaan zitten te verzinnen van het is dit of het is dat.dus vleeshandel je pot stijf houden en zorgen dat de prijs gepast omhoog blijft gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.