Varkenshouderij

Achtergrond 2240 x bekeken 2 reacties

Vion verhoogt varkensprijs met 5 cent naar €1,37

Varkenshouders hebben geen haast om varkens af te leveren. Zij zien dat de prijs omhoog gaat en staan daarom niet te dringen om varkens af te leveren. In de hoop dat de prijs nog verder stijgt houden ze wat varkens achter, die in een dalende markt juist wel op de markt zouden komen.

Het feit dat deze week carnaval wordt gevierd, versterkt deze tendens. Met name in de regio's waar carnaval op dit moment de boventoon voert, is het aanbod dan ook krapper dan normaal.

De varkensprijs is de laatste drie weken flink in de lift onder invloed van een afnemend aanbod. De Duitse slachterijen en de noteringscommissie van de Vereinigungspreis maakten vorige week woensdag al een prijsstijging bekend van 5 cent naar €1,40 per kilo geslacht gewicht. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs deed daar vrijdag nog eens een flinke schep bovenop. Die prijs ging dinsdag al met 2 cent omhoog en daarna volgde op vrijdag een prijsverhoging van 7 cent naar gemiddeld €1,50 per kilo geslacht gewicht. De Duitse varkensbeurs noteert daarmee 19 cent hoger dan begin dit jaar.

Zo ver is het met de andere noteringen nog niet. Het gros noteert prijsverhogingen van 12 tot 15 cent per kilo. Vleesconcern Vion volgt deze trend met een prijsverhoging van 13 cent per kilo. Na twee weken van prijsstijgingen met 3 cent volgt deze week een prijsverhoging van 5 cent. De notering komt daarmee op €1,37 per kilo geslacht gewicht. Vlak na de jaarwisseling daalde de prijs nog naar €1,24 per kilo geslacht gewicht.

De verkoop van varkensvlees volgt de prijsontwikkeling aan de inkoopkant, al is dat schoorvoetend. Volgens sommige slachterijen kan amper de helft van de prijsstijging worden doorberekend in de afzet.

Onder invloed van de aantrekkende varkensmarkt gaat ook de biggenprijs omhoog. Voor deze week rekent de Nederlandse biggenhandel op een prijsverhoging van €2,50 per stuk. Daarmee komt de beursprijs voor biggen op €32 per big.

Prognose: stijgende prijzen.

Laatste reacties

  • slutter

    Viel dus mee,.........Willem..

  • w v gemert

    Ja inderdaad, een cent te weinig om Duitsland bij te houden (BTW)

Of registreer je om te kunnen reageren.