Varkenshouderij

Achtergrond 1677 x bekeken 4 reacties

Varkensbrok gaat richting €25

De grondstofprijzen zijn de afgelopen weken weliswaar netto gedaald, maar ze liggen nog steeds op een zodanig niveau dat hogere voerprijzen de komende maanden noodzakelijk zullen blijken. Dat meldt Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen.

Het ziet ernaar uit dat de grondstofprijzen voorlopig tenminste op het huidige niveau blijven. Een daling zit er op korte termijn zeker niet in. De productie van granen die 65 procent van de samenstelling van varkensbrok uitmaken, bevindt zich nog steeds in een weergevoelige periode. Dat kan de uiteindelijke beschikbaarheid dus nog drukken. Daarnaast handhaaft de export van Europese zachte tarwe naar de wereldmarkt zich op een recordniveau. Ook de eiwitrijke grondstoffen worden de komende tijd niet goedkoper. Raapschroot wordt zelfs krap en daardoor duur, terwijl de prijzen van zonnepitschroot eerder zullen stijgen dan dalen. Wanneer wij ons baseren op de huidige termijnprijzen van grondstoffen, dan is stijging van de brokprijs met bijna €1 naar €25 per 100 kilo in de komende maanden zeker denkbaar. Het ligt niet voor de hand dat de veevoerindustrie belangrijk wil interen op de marges.

Overigens is de prijs van varkensbrok bij de verwachte stijging naar €25 nog steeds onder het gemiddelde dat in 2014 is opgetekend, te weten €25,27. In september vorig jaar kwam de brokprijs voor het eerst sinds begin 2011 onder de grens van €25. Het dieptepunt was in november (€23,45), waarna brok geleidelijk weer iets duurder werd.

Prognose: prijs stijgt

Laatste reacties

 • boer drenth

  Het varkensvoer is bijna voor nop.

 • slutter

  De prijs voor t varken ook............boer achterhoek

 • Tearpoal

  Tja, de varkens worden duurder, en de veevoerindustrie ziet hierdoor de kans schoon om wat extra marge te pakken. Er moet per slot van rekening nog zoveel voerschuld afgeboekt worden, en die moet wel ergens van betaald worden.

 • w v gemert

  Een groot verhaal om de voerleveranciers de handgrepen te geven om verder te verhogen.
  Ze verdienen hun geld denk ik bij de voerleveranciers, dus :preken voor eigen parochie.

Of registreer je om te kunnen reageren.