Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijsverhoging varkens ondanks matige afzet

De varkensprijzen zijn weer gestegen. Vrijdag ging de beurs met 4 cent naar €1,25 per kilo geslacht gewicht. Vion corrigeerde vorige week de oorspronkelijke stabiele prijs met een verhoging met 2 cent. Maandag verhoogde Vion de basisprijs met 3 cent naar €1,29 per kilo geslacht gewicht.

Sinds eind vorige week lukt het de vleesverkopers meer geld van een aantal onderdelen te maken, vooral van goedkope delen. Dat betekent dat een varken nu 2,5 cent per kilo meer oplevert dan een week geleden. Toen lieten de mutaties nog een daling zien van 1 cent per kilo. Dat onderdelen meer opbrengen, komt niet zozeer door een betere vraag vanuit de markt, maar gaat onder druk van de inkoop. Om het vliegwiel te laten draaien zijn verwachtingsprijzen verhoogd, vooruitlopend op de slachterijnoteringen. Dat helpt slachterijen om voor onderdelen in de daghandel meer te ontvangen. Bij andere onderdelen worden geen of nauwelijks hogere prijzen gemaakt.

De markt wordt geholpen door wat kleinere slachtaantallen. Dat komt vooral omdat varkenshouders ten tijde van prijsverhoging de varkens vasthouden. De vraag is hoe structureel de afname is. De officiële slachtaantallen liggen nog op een hoog niveau. Ook geven slachterijen aan dat er de eerste maanden nog voldoende slachtvarkens zijn in Nederland en Duitsland.

Dat sluit aan bij het recente kwartaalbericht van de Rabobank. De bank wijst op veel voorraad die boven de markt hangt en een consumptie die seizoensmatig onder druk staat. Ook reageert de retailmarkt langzaam op een prijsverbetering vanwege steeds meer langetermijncontracten. Hoe welkom ook, het blijft de vraag hoe consistent de opleving van de varkensprijzen is.

Rene Stevens

Eén reactie

  • jbb

    De prijsverbetering gaat traag door de langetermijncontracten, jammer dat prijsdaling snel gaat ondanks langetermijncontracten.Wat een gezever.

Of registreer je om te kunnen reageren.