Varkenshouderij

Achtergrond 1859 x bekeken

Duitse varkensprijzen stabiliseren

De Duitse varkensprijzen blijven deze week gelijk. Zowel Tönnies, Vion als de Vereinigungsprijs blijven staan op €1,47 per kilo geslacht gewicht.

Ondanks de gelijke prijzen is de varkensprijs daarmee wel sinds lange tijd boven het niveau van vorig jaar uitgekomen. Vorig jaar dezelfde week was de Tönnies-prijs €1,45 per kilo.

Stabilisatie van de varkensprijzen hing al even in de lucht. Bij de slachterijen ontstaat steeds meer weerstand tegen de forse prijsverhogingen. Omdat ze deze met de verkoop van het vlees niet konden terugverdienen, wordt nu een pas op de plaats gemaakt. Daarbij komt dat het varkensaanbod niet meer zo krap is als de afgelopen weken het geval was. Het aanbod en de vraag naar varkens zijn daardoor aardig in evenwicht. Om die reden hoeven de slachterijen de varkens niet duurder te maken.

Nu meer details van de Europese steunregeling voor particuliere opslag bekend worden, nemen ook de twijfels over het nut ervan toe. Het gaat dan onder andere om de relatief lage vergoeding voor opslagkosten en het ontbreken van flexibiliteit. Een goedlopende opslagregeling zou de haperende ontwikkeling van de varkensprijs kunnen ondersteunen.

Prognose: prijzen stabiel tot licht hoger.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.