Varkenshouderij

Achtergrond 1476 x bekeken

Varkensmarkt stabiel naar einde van het jaar

De varkensmarkt staat er niet veel anders voor dan in de afgelopen weken. Zowel in Duitsland als Nederland staan de noteringen al weken op dezelfde plek en dat blijft voorlopig zo.

De verwachting is dat de varkensprijzen ook deze week niet van hun plek zullen komen. Slachterijen in Nederland en Duitsland nemen het aanbod aan slachtrijpe varkens goed op. Een overschot dat de markt onder druk zet zoals in de voorgaande jaren tijdens feestdagen wordt niet verwacht. De verwachting leeft dat het aanbod voldoende afneemt, zodat de druk op de markt niet toeneemt als er minder wordt geslacht rond en tijdens de feestdagen. Een zogenaamde varkensprop lijkt er dus niet te komen.

Geen groot overaanbod verwacht

In Duitsland staan de varkensprijzen nog altijd op €1,25 per kilo geslacht gewicht. Ook in de Duitse varkensmarkt wordt geen groot overaanbod verwacht. In de markt leeft dan ook de verwachting dat de varkensprijzen op hetzelfde niveau zullen blijven staan naar 2016 toe. Vorig jaar ging de Vereinigungspreis nog met 4 cent onderuit in de laatste week. Van dat scenario is dit jaar geen sprake.

De Nederlandse varkensprijzen komen deze week ook niet van hun plek, is de verwachting. De Beursprijs voor vleesvarkens bleef staan op €1,17 per kilo geslacht gewicht. De varkensprijs van Vion ging weliswaar van €1,19 naar €1,23, maar dit betreft een omwisseling uit de toeslagen op de prijs; de varkenshouder merkt er niets van in zijn portemonnee. De verwachting leeft dat de varkensprijzen van de andere slachterijen ook onveranderd het jaar uit zullen gaan.

Notering Spanje daalt

In de Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN, zijn veelal gelijke varkensprijzen te zien. Opvallend is de notering in Spanje. Deze blijft hangen in een negatieve spiraal en laat opnieuw een daling zien. Vanaf medio augustus zakt de prijs en de daling lijkt nog niet ten einde. De notering staat nu op €1,274 per kilo. Britse varkenshouders krijgen nog altijd het meeste voor hun product volgens ISN: €1,536 per kilo geslacht gewicht.

Biggenmarkt

De biggenmarkt laat in tegenstelling tot de varkensmarkt wel stijgende prijzen zien. Het aanbod aan biggen is nog altijd niet groot. Ondanks het feit dat er rond de feestdagen minder plaatsen vrijkomen voor nieuwe biggen. Wel worden meerdere biggen afgezet als slachtbig en dat zorgt er onder andere voor dat het aanbod niet te ruim is. De BestPigletPrice ging dan ook met €1 omhoog. De biggennotering komt nu uit op €32 per big.

Ook de Duitse biggenmarkt zet de positieve stemming van de voorbije weken voort, met nieuwe prijsstijgingen. De Nord-West notering voor biggen van 25 kilo steeg met €1,50 naar €32 per big. Het aanbod aan biggen is in Duitsland, net als in Nederland, niet groot. In de markt leeft de verwachting dat de Duitse biggenprijzen verder zullen stijgen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.